Foto: Ana Marković/Nova.rs/Nova

Odlikaši, vukovci, najbolji đaci koje Srbija ima, u nepreglednim redovima u sredu, juče i danas će stajati u redu za upis na Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Kako za Nova.rs kažu, svi žele da posle osnovnih studija odu u inostranstvo, ali na specijalizaciju i stručno usavršavanje, a ako im država omogući uslove i platu vrednu znanja koje će imati, onda bi se ipak vratili, jer su ovaj prestižni fakultet i upisali sa željom da leče svoje najbliže i da brinu o građanima ove zemlje.

Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, jedna je od najpopularnijih visokoškolskih ustanova, gde prijemni iz godine u godinu polažu mahom učenici koji iz srednjih škola nose maksimalan broj bodova.

Sa nekima od njih razgovarali smo tokom prvog dana upisa.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Medicina je bila moj prvi izbor i voleo bih da se bavim kardiologijom jednog dana. Išao sam na takmičenja iz biologije, to mi je bio jedan od omiljenih predmeta, koji me je i privukao medicini. Nakon što završim osnovne studije ne mogu da tvrdim da ću ostati u Srbiji, jedino ako ovde tada bude boljih uslova za rad nego što su sad, i ako plate budu dostojne ove branše. U tom slučaju bih ostao”, priča za Nova.rs Uroš Madžarac iz Obrenovca, koji je gimnaziju završio kao vukovac.

Da odu, ali i da se vrate

Većina budućih brucoša sebe već vidi na specijalizaciji u inostranstvu.

“Želim da završim medicinu u svojoj zemlji, ali da posle odem ‘preko’ na specijalizaciju, na usavršavanje. Voleo bih da specijaliziram kardiohirurgiju, ali videćemo da li će i biti tako. Ako odem u inostranstvo, u Srbiju bih se vratio ako ovde tada budu normalni uslovi za rad”, kaže za Nova.rs Mateja Aleksić iz Beograda, koji je fakultet na budžetu upisao, nakon što je gimnaziju završio sa odličnim uspehom.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Planovi i želje njegovih kolega i koleginica su slični.

“Otišla bih privremeno na edukaciju u inostranstvo kad završim osnovne studije. Upisala sam ovaj fakultet da bih bila korisna ovom društvu, da ne budem parazit. Zato se nadam da ću ovde i raditi. Bilo je i tehničkih fakulteta na koje sam mogla da odem, ali medicina je ipak nešto drugo. Volela bih da specijaliziram ginekologiju ili sudsku medicinu, ali do kraja šeste godine se možda rodi neka nova želja”, kaže Ana Stefanović, odlikašica iz Beograda.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Medicinu u Beogradu masovno upisuju brucoši iz regiona, koji neretko ostaju da rade u Srbiji.

Pročitajte još:

“Nikad ne znam šta nosi sutra, ali bih volela da imam neko iskustvo u inostranstvu, van regiona. U Crnoj Gori, odakle dolazim, ali i u Srbiji, je sve dosta zastarelo u odnosu na svet. Ima mnogo novih znanja koja bih mogla da steknem negde daleko odavde. Nije isključeno da bih se kasnije vratila da radim u Srbiji ili u Crnoj Gori. Najviše bih volela da se bavim dečjom hirurgijom, ali ko zna”, kaže Bojana Žižić iz Podgorice, koja je poslednje dve godine srednje škole završila kao stipendista Ujedinjenih svetskih koledža u Nemačkoj.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Dodaje da u zemlji, u koju odlazi najveći broj njenih starijih kolega, nije ni pokušavao da upiše medicinu, jer je za strance papirologija komplikovana, a konkurencija velika.

I vukovci mogu da „padnu“

Sudeći po brucošima koji su prvog dana upisa opseli Medicinski fakultet, najviše je odličnih učenika, iako u brojnim komentarima koji su ovih dana kružili društvenim mrežama, navode da je 50 odsto onih koji nisu “prošli” ove godine, došlo na upis sa Vukovom diplomom.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

Prodekan fakulteta, ipak, za Nova.rs tvrdi da ima odlikaša, čak i vukovaca koji ne prolaze, ali da su oni manjina.

Naime, od 996 kandidata, prijemni je položilo tek nešto više od polovine, čak 558, a 196 maturanata je imalo maksimalan broj bodova.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Od 438 onih koji nisu položili je određeni broj odličnih učenika, a 36 njih su bili vukovci i imamo još dvoje, koji uopšte nisu pristupili testiranju, iako su imali maksimalan broj bodova iz škole. Sa 40 bodova, od 558 kandidata koji su položili, čak 196 imaju maksimalan broj bodova sa uspehom iz škola. To znači da su nosioci Vukove diplome ili su došli iz okolnih zemalja sa maksimalnim bodovima. Dakle, imali smo 232 maturanta na prijemnom sa najvećim brojem bodova iz škola”, objašnjava za Nova.rs prof. dr Dušan Popadić, prodekan za nastavu Medicinskog fakulteta BU.

Prijemni polagalo gotovo 1.000 maturanata

Ove godine se na Medicinski fakultet u Beogradu prijavilo duplo više kandidata od upisne kvote, a čak 438 njih je palo na ispitu, od toga 36 vukovaca.

Upisna kvota je 500 brucoša, od toga se 460 upisuje na finansiranje iz budžeta, dok je 40 samofinansirajućih. Prijemni je, protekle nedelje, polagalo gotovo 1.000 maturanata, sa željom da jednog dana postanu lekari.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Najuspešniji na prijemnom ispitu budu vukovci, iako se desi da neki od njih ne prođu, nema pravila. Svakako od 558 kandidata koji su prošli, skoro 200 su imali maksimalan broj bodova iz škola. Međutim, prijavljuju se i oni koji su sve četiri godine bili odlični, ali ne sa svim peticama. Ako je neko imao i samo jednu četvorku, odmah se smanjuje mogućnost prolaza na ispitu”.

Odlikaši i vukovci razlikuju se od škole do škole.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

“Postoje razlike među vukovcima i odličnim učenicima, nisu svi isti. To se često vidi već na prijemnom, ali najčešće tokom prve godine studiranja. Kandidati koji su imali maksimalan broj bodova iz gimnazija, imali su preko 90 odsto šanse da se upišu. Imaju 50 odsto šanse u startu, ako su završili gimnaziju i 25 odsto ako su završili srednje stručne škole. Oni koji na ispit dođu sa 40 bodova, imaju najveću verovatnoću da polože”.

Foto: Ana Marković/Nova.rs

On ističe da je uspeh iz srednjih škola relevantan, ali nije dovoljan.

“Ne dobija se u svim školama isto znanje, tako da ni vukovci nisu isti po znanju. Možda negde poklanjaju ocene, ne mogu da tvrdim da nije tako, ali je nezahvalno to generalizovati. Pratim postignuća brucoša na prvoj godini, pa upoređujem broj osvojenih bodova i prosečnu ocenu na kraju godine, po čemu mogu da procenim njihovo znanje i trud i da predvidim ishod studiranja

Podsetimo, upis na fakultete beogradskog univerziteta, za buduće brucoše, koji su prošli u prvom upisnom krugu završava se danas 5. jula.

***

BONUS VIDEO: Prijemni ispiti za državne fakultete su u toku: Evo šta kažu budući brucoši

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare