Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović kaže za Nova.rs da će odmah poslati inspekcijske službe u "Fabriku rezanog alata" (FRA), koja će sprovesti nadzor i utvrditi da li i koliko ima štetnog materijala u krugu tog preduzeća. Parezanović navodi da je u okrugu fabrike prošle godine rađen nadzor i da nije pronađeno ništa.

Portal Nova.rs objavio je juče tvrdnje sagovornika da se u prostorijama i dvorištu „Fabrike rezanog alata“ nalazi 20 tona kancerogenog ulja koje sadrži cijanid i druge opasne materije čije bi izlivanje dovelo do ekološke katastrofe.

„U krugu fabrike je inspektorka iz Užica radila nadzor prošle godine. Tada ništa nije pronađeno“, rekao je Marko Parezanović za Novu.

Marko Parezanović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Na konstataciju da su opasne supstance dovezene iz Prelića, naš sagovornik kaže da će isnpekcija utvrditi stanje na terenu.

„Uputićemo ponovo inspektore tamo, kako bi utvrdili stanje na terenu. Ukoliko bude potrebe, odnosno ako se utvrdi da je tamo – štetni materijal će odmah biti uklonjen. Nama je najvažnije zdravlje i bezbednost svih sugrađana“, navodi načelnik Moravičkog okruga Marko Parezanović za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Informaciju da se u krugu FRA nalazi burad sa opasnim kancerogenim materijalom juče je za Nova.rs potvrdio i nekadašnji predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić. Prema njegovim rečima, u pitanju su burići sa solima, u čijem sastavu je barijum – hlorid i cijanid. Kaže da je, prema njegovim nezvaničim informacijama, u pitanju oko dvadeset tona opasnih materija.

„Ovaj materijal je nekada bio u selu Prelići, ali su se meštani pobunili i dislociran je ovde“, priča Đelić za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

I dr Aleksandar Radojević za Novu je ispričao da su cijanidi krvni bojni otrovi.

„Oni direktno oštećuju krvni sistem. I kada nemate hemoglobin i kiseonik u tkivima oni izazivaju opšte trovanje“, kaže Radojević.

Bonus video: Čačak uložio milijardu i po dinara zaštitu od poplava, a kanali im puni korova i smeća