Školska godina samo što nije počela - ostalo je manje od mesec dana do 1. septembra, a roditelji đaka počeli su s prvom kupovinom školskog pribora. Najvažniji i najskuplji su udžbenici koji su ove godine, kako kažu (ali i pokazuju sajtovi izdavača), poskupeli za oko 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Cena kompleta knjiga zavisi od razreda, pa su tako najskuplje one za starije osnovce - udžbenici za sedmi razred koštaju skoro 24.000 dinara. Cena ovogodišnjih udžbenika, između ostalog, premašuje sumu od 20.000 dinara koju Aleksandar Šapić daje đacima iz Beograda.

Još pred kraj školske godine u osnovne škole širom Srbije pristigle su ponude za udžbenike. Šokatna visina ponude od nekoliko hiljada dinara iznenadila je mnoge roditelje, a posebno one koji imaju više od jednog deteta.

Takav šok zadesio je Markoviće iz Obrenovca, koji će od septembra imati dva školarca – jednog trećaka i jednog sedmaka.

Kako majka Olivera kaže za Nova.rs, i ona i suprug su bili iznenađeni zbog udžbenika za sedmi razred koji su skoro 24.000 dinara.

„Zaista sam zgranuta, posebno što nijedan udžebnik od Marka kada je bio treći razred ne možemo da iskoristimo za ćerku, pa moramo sve nove da joj kupimo. Markove knjige su preskupe, po dve-tri radne sveske, po dva udžbenika… Čemu to? Okej, Šapić daje po 20.000 dinara koje, inače, još nismo dobili, pa dok sve pokupujemo, a i ostali školski pribor… Ode 80.000 za njih dvoje“, kaže ova majka.

PROČITAJTE JOŠ:

Skoro svaka škola je prethodnih dana objavila na svom sajtu spisak potrebnih udžbenika za predstojeću školsku godinu, a ako uporedimo sa cenama pojedinačnih udžbenika koji su se koristili prošle godine, uočavamo da knjige jesu skuplje za oko 10 odsto.

Iznenađenje je definitivno da cene kompleta udžbenika za sedmi razred idu i do 24.000 dinara, a za osmi razred i više od toga.

A ako se uzme u obzir da je za jednog školarca neophodno da ima šta da obuče, da obuje, da ima komplet za fizičko koji uključuje i patike, komplet opreme za likovno, olovke, flomastere, šestare, temepre, možemo reći da roditelje čeka ne baš prijatna situacija.

Udžbenici za školu Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ukoliko u porodici ima dva ili više školaraca, roditelji stvarno bez 80.000 ne mogu ni da zamisle polazak u školu.

Cene, međutim, zavise i od izdavača i od razreda.

Ali, krenimo od prvog razreda.

Naime, komplet udžbenika za đake prvake košta između 10.000 i 12.000 dinara, u zavisnosti od izdavača (postoje brojni izdavači – Novi Logos, Klet, Bigz, Vulkan, Kreativni centar, Zavod za udžbenike i drugi), a škola donosi odluku o tome od kog izdavača će koristiti udžbenike za školsku godinu).

Roditelji učenika koji kreću u drugi razred moraće da dodaju od 3.000 do 4.000 dinara više, u zavisnosti od toga koji strani jezik dete uči i koliko knjiga ima iz tog predmeta.

Tu su i dva nova predmeta, te ukupna suma novca može da bude i 15.000 dinara. Slična situacija je i sa udžbenicima za treći i četvrti razred, pa tako roditleji treba da pripreme između 14.000 i 16.000 dinara samo za knjige za svoje školarce.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Udžbenici za starije osnovce su skuplje za nekoliko hiljada dinara.

Tako će petaci platitit između 15.000 i 17.000 dinara, a isto toliko i učenici šestog razreda, s tim što će dodati do 2.000 dinara za udžbenik iz fizike koju dobijaju u šestom razredu.

„Najgore“ će proći učenici sedmog razreda.

Naime, prema ponudi koju su roditelji dobili iz novobeogradske osnovne škole „Marko Orešković“, komplet školskih knjiga za sedmi razred sa nemačkim kao drugim stranim jezikom iznosi 23.325 dinara, dok je za one koji uče italijanski kao drugi strani jezik cena za skoro 400 dinara viša i iznosi 23.705 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

„Šokirali smo se kada smo videli cene. Verovali smo da će tih 20.000 biti dovoljno, jer nam je pretprošle godine starije dete bilo sedmi razred i tada nas je komplet koštao oko 16.000 dinara. Prošle godine su nabavljene besplatno preko škole, a ovo sada je baš bio šok kada je mlađe dete donelo ponudu“, ispričao je otac budućeg sedmaka iz ove novobeogradske škole.

Samo za radne sveske više od 9.000 dinara

Sem narudžbine celog kompleta, roditeljima osnovaca u školi nudi se mogućnost da naruče samo radne sveske, po ceni od 9.315 do 9.515 dinara zavisno od drugog stranog jezika.

Tako je, bar, u Osnovnoj školi „Marko Orešković“, a pretpostavljamo i u drugim školama.

Većina škola okačile su na svoje internet prezentacije koje će knjige koristiti sledeće godine, da roditelji sami već mogu da naprave okvirnu kalkulaciji ili da vide da li i šta od knjiga koje su koristila starija deca mogu da iskoriste.

Tako je na sajtu osnovne škole „Laza Kostić“ iz Beograda okačen je spisak neophodnih udžbenika za narednu školsku godinu po razredima, ali bez cena.

Podsetimo, svi beogradski osnovci dobijaju novčanu pomoć od 20.000 dinara, umesto besplatnih udžbenika koji su uvedeni prošle godine.

Polovne knjige su, podrazumeva se, jeftinije i za 50 odsto, pa roditleji mogu izabrati i ovu opciju, a kupiti samo nove radne sveske.

BONUS VIDEO: Besplatni udžbenici širom Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare