Dr Jovica Ustevic specijalista urgentne medicine
Dr Jovica Uštević Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

"Najmlađa beba nedavno je napunila dve godine, a prvo dete "sa terena" već je punoletno’’, prebrojava godine dr Jovica Uštević, specijalista urgentne medicine, dok u glavi hronološki ’’pakuje’’ devet porođaja koje je obavio na nesvakidašnjim mestima. Ovaj "rekorder2’ kragujevačke Hitne pomoći porađao je žene u sanitetu, na terasi, nadvožnjaku, dvorištu, kupatilu, a u godini kada odlazi u penziju, kaže da su mu bebe najdraži trenuci u karijeri, jer taj osećaj zadovoljstva, ne može da se kupi ’’nikakvim parama", niti opiše rečima.

„Divan je osećaj kad znate da ste nekome pružili mogućnost da živi. U tim trenucima čovek reaguje u sekundi, a tek kasnije kad sve prođe, stizao me je strah, da je moglo da bude i ovako i onako“, priča dr Jovica, koji danas do detalja može da reprodukuje svaki porođaj.

Nekome se u karijeri dogodi jednom ili dvaput, nekome nijednom, a njemu čak devet puta. Dodaje da mu kolege u šali kažu da je ’’pokazan prstom’’ da se baš on zatekne kad stigne poziv, a i sam ističe da ga „hoće“ takvi tereni.

Dr Jovica Ustevic specijalista urgentne medicine
Dr Jovica Uštević Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Tako se pre dve godine, spletom okolnosti zatekao na raskrsnici kod Velikog parka u povratku sa izuzetno teškog terena. Umorna i iscrpljena ekipa već je prekoračila 12-časovnu smenu, kada je iz automobila izleteo čovek i rekao da mu se žena porađa. Prebacili su ženu u sanitet i porodili je u vozilu.

„Adrenalin nam je odmah proradio. Porođaj je bio toliko intenzivan da smo od Parka do Studentskog doma (udaljenost 300m, prim.aut.) porodili ženu. Dok smo stigli do Kliničkog centra porođaj je završen u najboljem redu, a kolege su dalje preuzele mamu i bebu“, priča dr Jovica.

Prvi terenski porođaj, priseća se, bio je u izbegličkom kolektivnom centru pre skoro 20 godina. Jednom se sa ekipom peo na terasu i tu porodio ženu, jer je čovek zaključao kuću i slučajno poneo ključ. U drugom porođaju bebi se žurilo, pa su morali da zaustave sanitet nasred prometnog nadvožnjaka i obave porođaj. Iz svih situacija dr Jovica i njegova ekipa izašli su kao junaci.

Nije sve bilo glatko, oživljavao prevremeno rođenu bebu

Najteži porođaj u karijeri dugoj 35 godina dr Jovica imao je 2010. kada je mlada žena prevremeno rodila bebu iznad WC šolje.Taj teren, kaže on, čak nije bio ni prijavljen kao porođaj, već da je pozlilo trudnici u sedmom mesecu. Međutim, kada su stigli zatekli su bebu koja ne daje znake života i preplašenu majku. Dr Jovica je završio porođaj i odmah počeo reanimaciju. Na putu do bolnice odvijala se prava drama, doktor je bebi davao veštačko disanje, masirao srce, ali nije osećao puls ni disanje. Srećom, ispred Urgentnog centra beba je prodisala.

„Ta borba za život mi je bila najteža, beba je imala svega kilo i 550 grama. Hvala Bogu sve se završilo dobro. I danas viđam tog dečaka, zove se Luka, ostao sam u kontaktu sa njegovom porodicom“, priča doktor i dodaje da je kasnije bio počasni gost na njegovom krštenju.

Ne krije da je zadovoljan što u karijeri ima takve trenutke i što danas prati razvoj ’’svojih beba’’ koje su mu najbolje profesionalno priznanje. A, privatno, kao otac četvoro dece, raduje ga što su ponosni na njega i što su mu poklonili svojevrsnu diplomu od isečaka iz novina koje su u tajnosti prikupljali.

Ne brinem za profesionalnog naslednika

Dr Jovica Uštević uskoro odlazi u penziju, ali uverava da su sve njegove kolege spremne ’’da ga zamene’’. Kaže, da lekari kontinuirano imaju treninge iz urgentne medicine, između ostalog i akušerstva na terenu. Nedavno su u Kragujevcu u razmaku od samo dva dana obavljena dva porođaja na terenu, a uradili su ih upravo najmlađi lekari. Jedna porodica nazvala je svoju bebu po doktorki Katarini koja je obavila porođaj.

Bonus video: Kako izgleda dan majke trojki timelaps

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar