Foto:Nova.rs

Nesvakidašnja situacija u gradu Boru gde je iznad gradske bolnice podignut toranj na kome su istaknute četiri kineske zastave zbunila je meštane koji žive u neposrednoj blizini. Kako saznajemo, toranj koji je podignut iznad Opšte bolnice, postavljen je u procesu izgradnje ventilacionog okna za potrebe rudnika bakra "Jama".

„Videli smo dizalice i čujemo mašine da se izvode neki radovi, a onda smo pre nekoliko dana usred bela dana čuli da nešto puca. Kad smo izašli napolje videli smo da je toranj završen, a onda i videli vatromet. I sad čujemo zvuk mašina“, pričaju građani koji žive u Homoljskoj ulici.

Meštani kažu da nisu upoznati s tim zašto se tu izvode radovi, niti zašto je tu postavljen toranj. Kako pričaju, najviše ih brine to što su im od miniranja u rudniku popucali zidovi na kućama.

„Svaki dan se osećaju potresi od miniranja. Ovo je bio miran kraj. U ovom delu Bora uglavnom žive starsosedeoci. Bilo je miniranja i ranije, ali ovo su sada mnogo jači potresi i učestaliji, svakoga dana. Razmišljali smo da napišemo peticiju i da objasnimo koje probleme imamo, ali smo odustali, jer ne znamo da li ima svrhe da to radimo“, priča Nataša Petrović, čija je kuća udaljena stotinak metara od visokog tornja.

Foto:Nova.rs

Kako saznajemo, u planu je izgradnja četiri ventilaciona okna za potrebe rudnika Jama, radi postizanja bolje cirkulacije vazduha za zaposlene. Pored ovog iznad gradske bolnice, okna će biti izgrađena u naselju „Zmajevo“, nedaleko od naselja „Brezonik“, kao i kod samog rudnika.

Iz kompanije Serbia Zijin Copper odgovorili su da je toranj montažnog karaktera i da predstavlja postolje za opremu u sklopu pripremnih aktivnosti za izgradnju ventilacionog okna.

„Toranj koji je postavljen na vlasništvu naše zajedničke kompanije koristiće se i kao zaštita prilikom izgradnje okna, koja će otpočeti kad se ispune određeni preduslovi. Ventilaciona okna su uobičajen i neophodan sastavni deo rudarskih instalacija i prisutna su u svim podzemnim rudnicima na svetu i ista će imati ulogu da obezbede bolje radno okruženje i dobar kvalitet vazduha zaposlenima na podzemnim rudarskim aktivnostima u rudniku ”Jama”, dakle našim rudarima koji su pre svega meštani Bora i okoline. Naša zajednička kompanija obavlja obimne i veoma značajne aktivnosti na remontu i proširenju rudničkih kapaciteta, kao i kapaciteta na pripremi rude i preradi koncentrata. Sve aktivnosti se sprovode strogo u skladu sa Sporazumom o strateškom partnerstvu zaključenim sa Republikom Srbijom i strogo poštujući zakone Republike Srbije“, kažu u kompaniji.

Povezane vesti:

Iz Serbia Zijin Copper su naglasili i da je u planu izgradnja modernih rudarskih postrojenja u kojima će biti primenjena savremena tehnika i tehnologija, s posebnim osvrtom na bezbednost i zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine.

„Od početka 2019. pa do kraja 2020. godine uloženo je približno 650 miliona američkih dolara, od čega je gotovo 75 miliona dolara uloženo u ekologiju i bezbednost na radu. U 2021. odnosno 2022. godini planiramo da uložimo dodatnih 20 miliona dolara u ova područja rada. Posebno smo srećni zbog činjenice da smo u protekle dve godine povećali ukupan broj zaposlenih za oko 9 odsto i da je prosečan mesečni neto prihod naših zaposlenih uvećan za čak 34,33 odsto i da sada prosečna neto plata u našoj zajedničkoj kompaniji iznosi više od 91.600 dinara“, kaže se u odgovoru kompanije.

Iz kompanije su naveli i da je broj povreda na radu u 2019. godini smanjen za 55 odsto u odnosu na 2018. godinu, dok je u 2020. godini smanjen za 79 odsto u odnosu na 2019. godinu, a očekuje se da će u 2021. godini broj povreda na radu biti dodatno umanjen za daljih 30 odsto.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar