Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije, juče su došli na Fakultet političkih nauka i Upravi fakulteta uručili zahtev za dostavu podataka vezanih za sednicu Saveta fakulteta na kome je u junu ove godine Slaviša Orlović izabran za dekana. Policija ove podatke traži po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U policijskom zahtevu, u koji je Danas imao uvid, Odeljenje za borbu protiv korupcije od fakulteta zahteva da im se dostavi fotokopija Statuta Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka, Poslovnik o radu Saveta, tonski zapis sednice Saveta održane 7. juna ove godine (kada je za dekana izabran Orlović), zapisnik i drugu dokumentaciju sa sednice Naučno-nastavničkog veća od 30. maja, akt o zakazanoj sednici Saveta, spisak svih članova Saveta, kao i spisak drugih lica koja su prisustvovala u prostoru fakulteta pre, za vreme i nakon održavanja sednice na kojoj je izabran Slaviša Orlović.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, pofesor FPN Slaviša Orlović izabran je za dekana na sednici Saveta FPN-a koja se održala u junu mesecu ove godine. On je ujedno bio i jedini kandidat. Izbor Slaviše Orlovića je protekao veoma burno.

Više desetina studenkinja, studenata i građana je bilo ipred FPN-a gde je Savet Fakulteta političkih nauka glasao o izboru dekana.

„Nakon što je 2014. smenjen sa mesta prodekana zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a koje se nastavilo i deceniju kasnije još uvek traje, smatramo da je naša dužnost da zaštitimo sebe i pobrinemo se da fakultet bude bezbedno mesto“, stajalo je u pozivu studenata na protest.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon završetka sednice pobedu Slaviše Orlovića je proglasio član Saveta Uroš Šuvaković koji je kao najstariji vodio sednicu, pošto su i predsednik i njegova zamenica podneli ostavke.

Odmah nakon vesti da je Orlović izabran za dekana on je izjavio da podnosi ostavku.

„Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da deli m fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizujem program koji je podržala većina članova Naučno nastavnog veća“, stajalo je tada u saopštenju Slaviše Orlovića.

Međutim, pre nekoliko dana „Vreme“ je došlo do saznanja da će Orlović ipak stupiti na mesto dekana Fakulteta političkih nauka.

BONUS VIDEO: Uživo: Burno na FPN-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare