Foto:printscreen/x.com/KPromeni/; Filip krainčanić/Nova.rs

Niko nije napadao policiju, već su policajci izvlačili pendreke na pojedine ljude, jer žele da nas zastraše, ali su postigli upravo suprotno, poručuju za Nova.rs Zlatko Kokanović i Nebojša Petković, aktivisti Udruženja "Ne damo Jadar", koji su privođeni sinoć tokom blokada pruge kod Loznice. Najavljuju za četvrtak okupljanje ispred Ustavnog suda koji treba da odlučuje o žalbi kompanije "Rio Sava" na uredbu kojoj me ukinut prostorni plan Jadra koji je predviđao otvaranje rudnika.

„Mi se nismo tukli, nismo napadali policiju, samo smo se opirali hapšenju. Mene je nekoliko njih razvlačilo i podneću lekarsko uverenje o povredama. Nismo ni na koga kretali, već smo rekli da ćemo od pola sedam do pola devet držati prugu u blokadi da im pokažemo da se ne šalimo. Oni su negde oko osam dobili naređenju da krenu na nas,“ objašnjava Kokanović za Nova.rs kako je došlo do hapšenja.

Svih sedmoro uhapšenih aktivista su pušteni kasno sinoć posle četiri sata zadržavanja, a protiv Kokanovića je podneta krivična prijava za ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i napad na službeno lice, dok se Petković za tereti za napad na službeno lice.

PROČITAJTE JOŠ:

I Petković ističe da nisu nikoga napadali već da veruje da je „stigla naredba iz Beograda da on i Zlatko Kokanović budu uhapšeni“.

„Oni su hteli da hapse nas, a petoro ostalih su kolateralna šteta tog pokušaja zastrašivanja. Pošto smo dali izjave, oni su nas još sat vremene držali u pritvoru. Priča se da su gledali sve snimke sa događaja da nam još nešto nađu. Niko nije udarao policiju, hteli su danas zastraše, i nas i celu Srbiju. Dobili su hiljadu ljudi sinoć ispred sedišta policije,“ prepričava Petković.

I Kokanović i Petković ističu da ih ova akcija policije nije zastrašila, već dodatno motivisala da nastave svoju borbu.

„Okupili smo se spontano i odlučili da kratko blokiramo prugu da pošaljemo poruku da se ne šalimo u našoj borbi protiv oživljavanja ideje o otvaranju rudnika litijuma. Oni su ti koji su hteli strah, vadili su pendreke na neke ljude. Želeli su da nas zastraše, a mislim da su postigli kontraefekta,“ ističe Kokanović.

„Mi nemamo više nikakav strah, to bi trebalo da im je odavno jasno. Vidimo se u Beogradu u četvrtak ispred Ustavnog suda,“ dodaje Petković.

Kokanović dodaje da će narednih dana saopštiti više detalja o skupu ispred Ustavnog suda.

„Mi želimo da se ta sednica održi i da oni odbiju žalbu ’Rio Save’, jer ukoliko usvoje njihov zahtev i ponište Uredbu o ukidanju prostornog plana za Jadar, time će otvoriti vrata rudniku, a to ne sme da se desi“ zaključuje Kokanović.

Pokret „Kreni-Promeni“ saopštio je juče da će Ustavni sud u četvrtak ukinuti odluku Vlade Srbije kojom je ukinut prostorni plan Jadar.

„Ustavni sud je 11. jula zakazao sednicu na kojoj će usvojiti inicijativu ’Rio Tinta’ i poništiti Odluku o ukidanju prostornog plana Jadar čime će se vratiti stvari u stanje pre blokada… Ustavni sud donosi odluku tajno, bez javne rasprave, na sednici u duboko leto kako bi prošla bez pobune javnosti. Vlada (Ana Brnabić) je namerno Prostorni plan Jadar ukinula na neispravan način kako bi omogućila Rio Tintu da sa Ustavnim sudom odigra dupli pas, što smo bili najavili 22. januara 2022. godine“, naveo je lider „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare