Fantomski pokret „Kopaćemo“, koji se zalaže za rudarenje litijuma u dolini Jadra, objavio je „Registar ekloloških terorista“, u kojem direktno targetira aktiviste kao teroriste. Jasno je da je registar u kojem se neko označava kao terorista opasan, te da može ozbiljno da ugrozi bezbednost onih kojim se tako crta meta na čelu, ali država ne mari. Tužilaštvo nije reagovalo, a moralo je, smatraju stručnjaci. Problem je, ipak, to što je pokret "Kopaćemo" fiktivan - nisu registrovani, nemaju matični broj niti zakonskog zastupnika, što dodatno otežava situaciju. A Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nije zainteresovano da se ovim pitanjem pozabavi.

Na dan protesta ispred RTS-a, koji je organizovala Eko straža kao vid podrške aktivistima koji su bili privedeni ili maltretirani zbog svog učešća na protestima protiv Rio Tinta, na elektronske adrese medija stiglo je obaveštenje da je anonimni pokret „Kopaćemo“, koji nije registrovan i ne želi da otkrije identitet osnivača, pokrenuo „Registar ekoloških terorista“.

„Obaveštavamo Vas da smo pokrenuli jedinstveni Registar ekoloških terorista u Srbiji. Svrha Registra je da evidentira pojedince koji primenjuju taktike ekološkog terorizma u cilju postizanja političko-ekoloških ciljeva na štetu drugih. Pratićemo ovaj protest kao i sve buduće na kojima se budu sprovodile taktike ekološkog terorizma u cilju sprečavanja rudnika jadarita. Ažurno ćemo voditi evidenciju svih incidenata pojedinaca koji imaju veze sa ekološkim terorizmom“, naveli su.

Foto:Screenshot/kopacemo.com

U pitanju je „registar“ u kojem se, pre svega, objašnjava da „američki FBI definiše ekološki terorizam kao upotrebu ili pretnju upotrebe nasilja kriminalne prirode protiv nevinih žrtava ili imovine od strane ekološki orijentisanih grupa iz ekološko-političkih razloga“, te da je ovo prvi takav registar u svetu.

Šta se uopšte nalazi u registru?

Dvadesetak aktivista i njihovi dosijei, konkretno fotografije, ime organizacije čiji je aktivista član, zanimanje, da li je privođen ili hapšen, zbog čega i konačno, dosije, u kojem se navodi istorija ponašanja zbog koje se aktivista nalazi na pomenutom spisku.

Imamo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, ali…

Da živimo u uređenoj zemlji, tužilaštvo bi odreagovalo čim se Registar pojavio, a čitava situacija bila bi rešena kroz dva dana. Tako situaciju vidi predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić. On u razgovoru za Nova.rs objašnjava da li ovde ima elemenata krivičnog dela, kao i kako bi institucije morale da reaguju.

PROČITAJTE JOŠ

„Teško je odrediti da li ovde ima elemenata krivičnog dela, ovo je na ivici, ali možemo da govorimo o delima ugrožavanja bezbednosti, proganjanju i uvredi časti i ugleda. Svakako je ovo vrlo problematično, jer zna se šta se radi sa teroristima. U nekim državama, njima ne sudi sud. Ovo deluje kao da neko poziva da se teroristi fizički eliminišu, jer predstavljaju pretnju po ljude. Oni koji su ovde targetirani mogu da podnesu privatnu tužbu za uvredu časti i ugleda, što je i blaga reč za ovo, ali problem je što mi ne samo da nemamo ime osobe koja stoji iza sajta, već oni nisu ni pravno lice, jer nisu registrovano udruženje“, objašnjava Rajić.

Procedura bi, u nekim drugačijim okolnostima i nekim uređenijim državama bila drugačija – Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal bi momentalno odreagovalo, pronašlo ko stoji iza sajta, zvalo ga na informativni razgovor. Pozvali bi policiju na saradnju, što policija mora da prihvati. Sajt bi mogao i da bude ugašen. Kod nas, ništa od navedenog nije se desilo.

„Mi imamo Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal. To što oni ne rade ništa – to je druga stvar. Podsetiću da su institucije koja sada ćute hitno reagovale kada je Eko straža najavila da će napraviti registar sudija i tužilaca koji zaista sramotno privode i maltretiraju aktiviste“, dodaje Rajić.

Nije teško saznati ko se krije iza sajta

Pokret „Kopaćemo“ osnovan je 28. avgusta, a nije bilo potrebno mnogo vremena da po društvenim mrežama već počne da se spekuliše ko iza njega stoji.

To ne treba da čudi, s obzirom na to je relativno lako otkriti ko stoji iza bilo kog sajta, objašnjava za Nova.rs Bojan Perkov, koordinator digitalnih politika u SHARE fondaciji.

„Nije teško otkriti ko stoji iza nekog sajta, ali jeste pitanje koliko osoba koja taj sajt pravi koristi ‚pomoći‘ da dodatno zaštiti svoj identitet. Moguće je, naime, preduzeti neke dodatne korake kako bi se otežalo otkrivanje ko stoji iza nekog sajta. Vi, dakle, doplatite prilikom registracije domena i imate takvu vrstu zaštite. Naravno, ni tada nije nemoguće da se otkrije ko stoji iza sajta. Treba biti vešt i uporan, ali postoje podaci o domenima koji su dostupni za tehnički veštije ljude“, kaže Perkov.

Kako navodi naš sagovornik, jedan od najpoznatijih i najkorišćenijih alata tog tipa je „Cloudflare“, koji je verovatno većina građana već videla. Dešava se, naime, da prilikom ulaska na određeni sajt, „Cloudflare“ prikaže „obaveštenje“ u kojem moli posetioca da sačeka nekoliko trenutaka, kako bi se utvrdilo da je bezbedno da poseti sajt. Dakle, takvi programi istovremeno predstavljaju zaštitu od sajber napada.

I tu nema mešanja državnih institucija.

„U principu ne postoji nijedna institucija koja se bavi time ko je pokrenuo koji sajt. Vi možete da registrujete domen potpuno slobodno, dokle god on nije zauzet“, zaključuje Perkov.

Podsećamo, pokret „Kopaćemo“ pojavio se pre svega nekoliko dana, a predstavlja se kao pokret koji okuplja ljude koji veruju u „zdravu, jaku i bogatu Srbiju“, sa ciljem „borbe protiv dezinformacija i podrške otvaranju rudnika jadarita“.

Foto: Pokret Kopaćemo

Ko stoji iza ovog pokreta, međutim, nije poznato. Nije poznato ko su osnivači, članovi, predsednik… U odgovorima za Nova.rs, anonimni članovi ovog udruženja rekli su da neće otkrivati svoj identitet iz „bezbednosnih razloga“.

„Za sada, nećemo izlaziti sa imenima osnivača i članova iz bezbednosnih razloga. Delujemo anonimno, ali privremeno. Mnogi ljudi još nisu spremni da čuju istinu o rudniku i komunikacija je previše agresivna. U planu je da objavimo preko 200 edukativnih snimaka protiv dezinfomacija o rudniku jadarita. Tek kada ljudima uklonimo strah i skinemo im povez sa očiju, izaći ćemo javno sa imenima kako bismo pokrenuli dijalog o ovom važnom pitanju za našu zemlju“, naveli su.

Dodali su da nisu registrovani u APR-u, kao i da se finansiraju iz sopstvenih izvora i donacija građana. Na njihovom zvaničnom sajtu, međutim, ne postoji formular za donacije.

BONUS VIDEO Posledice života u rudniku i pored rudnika: Meštani Krivelja upozorili sunarodnike iz doline Jadra šta ih očekuje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare