Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Privatna arhiva

Na tropskim temperaturama koje nedeljama ne popuštaju, trudnice i porodilje u Ginekološko - akušerskoj klinici Narodni front bore se za vazduh u sobama u kojima ne rade klima uređaji. Žene koje leže u ovom, najvećem državnom porodilištu u Srbiji, podelile su sa nama tužnu sliku, na kojoj se vidi da su po sobama, pored kreveta, postavljeni ventilatori, ne bi li im pomogli da dođu do daha u ovim vrelim danima.

Dok se u Srbiji uveliko pripremaju megalomanski projekti poput EXPO 2027 i Nacionalnog stadiona, najosetljivije pacijentkinje, na nezapamćeno visokim temperaturama u našoj zemlji, leže pored ventilatora kako se ne bi ugušile na vrućini, o čemu država ćuti.

Foto: Privatna arhiva

Klima uređaji već dugo ne predstavljaju luksuz nigde u svetu, posebno ne u bolnicama, a najmanje u porodilištima, gde ih mora biti, ali u funkcionalnom stanju.

Gradimo stadione, a porodilišta bez klime

U našoj zemlji, nažalost, nema dovoljno volje, odgovornosti, ni brige, od strane uprave ustanove, društva, a pre svega države, koja je ovaj problem trebalo da predupredi pre nego što smo zakoračili u tropske dane i ostavili pacijentkinje da se bore sa vrućinom “štapom i kanapom”.

Niko nije mislio o ženama koje održavaju trudnoću i neophodni su im besprekorni uslovi, kako bi bezbedno izdržale do porođaja, ali ni o porodiljama koje su zdravstveno krhke, naročito u prvih nekoliko dana posle rođenja deteta, upravo onih dana koje provode u bolnici.

Foto: Privatna arhiva

Na temperaturama, na kojima mladi i zdravi građani doživljavaju kolapse, svaki izlazak na ulicu predstavlja rizik, a lekari iz dana u dan apeluju da se vreme provodi u klimatizovanim prostorijama, naše trudnice i porodilje u Narodnom frontu sede pored ventilatora, prave promaje, ni tuširanje im ne pomaže jer je i voda u cevima topla.

View this post on Instagram

A post shared by @prijavi_problem

„U bolnici smo se i mi pacijentkinje i osoblje osećali nemoćno. Bilo je zaista nepodnošljivo. Vrućine su strašno velike, a trudnoća i bez toga nosi sa sobom velike izazove i u normalnim okolnostima. Međutim, nepodnošljivo je kada se i pored toga borite da dišete, ne možete da popijete vodu normalne temperature, pijemo dakle vruću vodu, preznojene smo u mokrim spavaćicama neprestano, lekovi stoje na visokim temperaturama, vaginalete koje treba da koristimo su istopljene“, ispričala je za TV Nova Nela Janković, trudnica, koja je čak 13 dana provela u ovakvim uslovima u GAK Narodni front zbog visokorizične trudnoće.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Trudnice po ceo dan u sobama leže u mraku, sa spuštenim roletnama, kako bi sunce, tačnije vrućina što manje grejala prostorije.

Pročitajte još:

„Bilo je jako sumorno jer smo bile u mraku po ceo dan, sa spuštenim roletnama pokušavajući da bar malo smanjimo vrućinu u sobi. Nedopustivo je da danas trudnice sa visokorizičnim trudnoćama ovo moraju da podnose, a čula sam da je ovako i na drugim odeljenjima, da ni tamo ne rade klime. Nadam se da će se ovaj problem brzo rešiti, jer je ovo prioritet“, rekla je Nela.

Rashladni sistem u lekarskim sobama

Klime, međutim rade u ambulantama i lekarskim i sestrinskim sobama.

“Sobe za CTG i sestrinska soba imaju klime, pa smo odlazile do tamo da udahnemo nekoliko puta. Međutim, ja ne smem dugo da stojim, hodam, ni da sedim, pa sam morala uglavnom da budem u krevetu, tako da sam jedva mogla da dišem. Prodisala sam tek kad sam došla kući“, naglasila je Nela.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Podsećamo, na Nova.rs objavili smo seriju tekstova o problemu sa kojim se bore trudnice i porodilje u najvećem državnom porodilištu u Srbiji. Direktor GAK Narodni front prof. dr Željko Miković, izjavio je prošle nedelje za naš portal da je reč o starom i dobro poznatom problemu, na kojem se radi.

„Front je stara bolnica i klime su takve kakve su, kvare se kad god su velike vrućine. Trudimo se da ih održavamo koliko možemo, ali to je sve dotrajalo. Radimo na ovom problemu i danas je situacija značajno bolja nego prethodnih dana“, rekao je prof. dr Miković.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

Iz ove ustanove dostavili su i obaveštenje zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja, u kom navode da je usled ekstremnih temperaturnih uslova i maksimalnog korišćenja sistema, došlo do preopterećenosti svih sistema za hlađenje, a što je dovelo do enormnog opterećenja elektro mreže i otkazivanja sistema za hlađenje u pojedinim delovima odeljenja klinike.

„Usled navedenog bili smo prinuđeni da pređemo na alternativne sisteme hlađenja, primenom ventilatora, zatamnjivanjem i provetravanjem prostorija, stavljanjem vlažnih kompresa na prozore, čime je obezbeđeno dovoljno rashlađenje soba uz normalnu vlažnost“, navodi se u saopštenju GAK.

Ekipe servisera trenutno, kao i svih prethodnih dana, kako navode iz klinike, vrše popravku i kontrolu sistema za rashlađivanje i kontrolu električne mreže u GAК „Narodni front“.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/

“U očekivanju neophodnih rezervnih delova, nadamo se da će problem biti rešen u najkraćem mogućem roku”.

Povodom problema i nehumanih uslova u kojima borave trudnice i porodilje, iz Ministarstva zdravlja se, i posle obaveštenja koje im je stiglo iz GAK-a, po ovom pitanju nisu oglašavali.

***

BONUS VIDEO: Mito i sve ostale dijagnoze srpskog zdravstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare