Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Više od 66.000 osmaka od utorka do četvrtka polagaće završni prijemni ispit iz maternjeg, odnosno srpskog jezika, matematike i jednog od izbornih predmeta. Kraj osnovnog obrazovanja biće krunisan proverama znanja, čekanjem rezultata, popunjavanjem lista želja... Ipak, ovi stresni dani mogu proći u manje napetoj atmosferi, a psihološkinja sa iskustvom dugim više od tri decenije daje nekoliko važnih saveta. Kako za đake, tako i za roditelje.

Učenici osmog razreda trebalo je da sa prijemnim ispitom krenu već danas, ali je Vlada na nedavno održanoj sednici donela odluku da polaganje pomeri za dan, imajuću u vidu da vernici muslimanske veroispovesti obeležavaju Kurban-Bajram.

Tako je za polaganje maternjeg, odnosno srpskog jezika rezervisan utorak, za matematiku sreda, a za jedan od pet izbornih predmeta – četvrtak.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Za školsku 2024/2025. godinu planirano je 72.522 mesta, a pravo da polaže završni ispit ima 66.970 učenika. Dakle, kao što su i nadležni više puta isticali – ima mesta za sve!

Ipak, dani završnog ispita mogu za neke đake, ali i roditelje biti veoma stresni. Uz nekoliko korisnih saveta psihologa, poslednji dani osnovne škole mogu ostati i veoma lepom sećanju.

Učenici da budu odmorni, bez učenja noć pre

Brankica Stanojević, psihološkinja sa više od 30 godina iskustva u radu sa decom u izjavi za Nova.rs kaže da učenici svakako dan pred ispit moraju da budu odmorni.

Foto:TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

„Ne treba da pokušavaju cele noći pred prijemni ispit da uče. Dakle, na sam dan testa treba da budu naspavani i odmorni“, kaže Stanojević.

Fokus na ono što najbolje znaju

Dodaje i da osmaci treba da budu fokusirani na one oblasti koje najbolje znaju iz predmeta koji polažu.

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

„Kada test krene, najpre treba da ga dobro pročitaju, a da potom krenu od onoga što je poznato, što je najbolje znaju. Ono što ih buni, treba da ostave za sam kraj. Ne treba da ih preplavljuju negativne misle kako ne znaju dovoljno i kako neće moći da urade test, jer je pretežak. Treba da se fokusiraju na sadržaj, kao da i, kao što sam već rekla, budu sveži i odmorni“, kaže sagovornica našeg portala.

Roditelji da budu smireni

Osim što u situacijama kao što je prijemni, stres osećaju sami učenici, neretko na njih, iz dobre namere, pritisak vrši i sredina. Zato je psihološkinja Stanojević imala nekoliko saveta i za odrasle koji se nalaze u okruženju osmaka ovih dana.

„Dakle, roditelji i drugi odrasli iz okoline učenika bi trebalo da budu smireni i pozitivni. Ne treba deci podizati tremu i napetost. Važno je da deci pokažu da veruju da će oni to dobro odraditi i da će sve dobro završiti“, navodi Stanojević.

Prijemni ispit polaganje matura
Foto:Shutterstock

Kako navodi naša sagovornica, možda najvažnije je da prema učenicima koji polažu završni ispit ne budu kritički nastrojeni.

„Trebalo bi da zajedno sa detetom provere noć pre da li je sve što mu je potrebno – spremno. Ujutru ne prepuštati sve deci, probudite ih na vreme i napravite pozitivniju atmosferu u kući, bez bilo kakvog propitivanja“, zaključuje Stanojević.

Podsetnik: Šta sve treba na pijemnom

Đaci su u obavezi da na sva tri testa imaju hemijske olovke. Škola je u obavezi da ih obezbedi za svakog učenika.

Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i na test iz izabranog predmeta učenici treba da ponesu i grafitnu olovku i gumicu. Na test iz matematike treba poneti grafitnu olovku, gumicu, lenjir, trougao i šestar.

PROČITAJTE JOŠ

Đačka knjižica je obavezna.

Inače, testovi sadrže zadatke osnovnog, srednjeg i naprednog nivoa, a preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i na portalu Moja srednja škola biće, kako je prvobitno najavljeno, objavljeni u petak 21. juna. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita biće 24. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar