Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs/Ivan Dinić/Nova/Milan Maricic/ATAImages

Prošlo je gotovo 10 meseci od zatvaranja Biocell Hospital, privatne klinike u Novom Beogradu, koja je tokom 2022. najavljivana kao „bolnica budućnosti“, a nakon nepunih godinu dana rada otišla je u finansijsku blokadu. Ova privatna zdravstvena ustanova zatvorena je u avgustu 2023, nakon što je blokiran račun kompanije Vincula Biotech Group, čiji su vlasnici između ostalih i Džihan Abazović, brat nekadašnjeg premijera Crne Gore i Milica Đurđić, partnerka Ane Brnabić.

Od avgusta 2023, lekarima i kompletnom osoblju Biocell bolnice, nije isplaćena poslednja plata, a u ovoj ustanovi bilo je zaposleno više od 100 ljudi. Takođe, pacijenti u postupku vantelesne oplodnje (VTO) stavljeni su na čekanje, a mnogi su unapred platili procedure, koje nisu završene.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Žene koje su vodile trudnoću u Biocellu, takođe su platile po više hiljada evra unapred, a onda su bile prinuđene da se porode u drugoj ustanovi, jer je Biocell proglasila bankrot“, kaže za Nova.rs doktorka, koja je radila u ovoj bolnici.

„Najpoznatija imena srpske medicine“

Na krah renomirane privatne klinike, kažu bivši zaposleni, ništa nije ukazivalo. Ova ustanova je u prvim mesecima 2022. godine, reklamirana kao bolnica koja će imati najmoderniju opremu i okupiti najveće stručnjake specijalizovane za lečenje steriliteta.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

“Zaposlili su najpoznatija imena srpske medicine, naročito ginekologije. Ima kolega koji su napustili stalan posao u drugim privatnim klinikama, kako bi došli da rade u Biocellu i posle manje od godinu dana su ostali bez posla i bez poslednje plate”, priča naša sagovornica.

Deo zaposlenih tužio je bolnicu zbog neisplaćenih zarada.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ništa nije ukazivalo na bankrot i zatvaranje, a onda su u jednom danu nadređeni saopštili da klinika prestaje sa radom, bez ikakvog objašnjenja. Kako bi nas umirili, rekli su nam da će kroz dve nedelje biti ponovo otvorena, ali preregistrovana i da će raditi pod drugim imenom. Međutim, pričalo se da su se doktori Aleksandar Ljubić i Džihan Abazaović posvađali oko rukovodstva bolnice i raspodele budžeta, i da su ostali suvlasnici Ljubića planirali da izbace iz igre. Kao da su namerno doveli do blokade”, kažu bivši zaposleni.

Nisu plaćali zakup, a plate i do 20.000 evra

Prema njihovim rečima, vlasnici Biocella nisu plaćali zakup, a plate rukovodećeg kadra dostizale su i do 20.000 evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„U West 65 nisu plaćali zakup i to je svima poznato, a mislim da i oni sad tuže Vincula Biotech Grupu. Najviše novca odlazilo je za plate koje su bile neverovatne. Samo babice su primale 1.500 evra mesečno, lekari od 3.000, 5.000 evra, pa naviše, a rukovodioci i do 20.000 evra. To je ogroman novac. Međutim, u kliniku su se sa raznih strana slivala sredstva, a niko ne zna gde su išle te pare, ni šta su uradili sa novcem?“, kaže naša sagovornica, koja je zamolila da ostane anonimna, jer je u sudskom sporu sa bolnicom.

Foto:N1

Po bolničkim kuloarima pričalo se krajem prošle godine da se ukupan dug Vincula Biotech Group, prema raznim investitorima, meri milionima evra.

Najmodernija oprema – propala

Podsetimo, račun kompanije Vincula Biotech Group blokiran je zbog duga. U registru dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije početkom avgusta 2023. račun ove firme, u čijem je vlasništvu Biocell bolnica, bio je u blokadi za ukupan iznos od 142.799.087,12 dinara, što je oko 1.217.500 evra, a blokiran je 9. avgusta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ova klinika otvorena je u oktobru 2022. godine, u ekskluzivnom stambeno-poslovnom kompleksu “West 65” u Novom Beogradu, a u opremanje i završne radove, kako su tada preneli mediji, uloženo je sedam miliona evra. Prostirala se na više od 3.500 kvadrata, imala je četiri operacione sale sa video integrisanom tehnologijom, opremljene najnovijom hirurškom opremom, dve endoskopske operacione sale, porodilište, odeljenja ginekologije, pedijatrije i neonatologije, hirurgije, interne medicine, ortopedije i fizikalne medicine.

Foto:Nova S

Poseban deo Biocell bolnice bilo je najsavremenije opremljeno Odeljenje vantelesne oplodnje Bio-IVF.

PROČITAJTE JOŠ:

Ceo jedan sprat bio je namenjen Radiološkoj dijagnostici, sa najnovijim modelima MRI, CT, digitalnih rendgena i ultrazvuka, gde je načelnica bila Milica Đurđić.

Za bolnicu se pričalo da je najmlađa članica biotehnološkog holdinga Vincula Biotech Group, kako su pisali mediji „jednog od lidera na polju biološke – regenerativne medicine i genskih i ćelijskih terapija u svetu“.

„Bolnica budućnosti“ zatvorena posle manje od godinu dana

„Za naše pacijente važno je da znaju da će u ovoj bolnici dobiti vrhunski kvalitet lečenja, kako standardnim, tako i inovativnim metodama. Mislim da je Biocell najbolje od medicine na jednom mestu. Napravili smo bolnicu budućnosti organizovanu i orijentisanu prema pacijentima“, izjavio je na otvaranju prof. dr Aleksandar Ljubić, tadašnji predsednik Vincula Biotech Group.

vantelesna oplodnja posle korone
prof. dr Aleksandar Ljubić: Foto: promo

Džihan Abazović, osnivač Vincula Biotech Group i Biocell hospital, naveo je da će ova ustanova raditi na unapređenju medicine, samo tada nije istakao da će kroz godinu dana staviti ključ u bravu.

„U sinergiji sa kompanijama i institucijama težimo tome da realizujemo sopstvena istraživanja i sarađujemo sa naučnim i kliničkim institucijama u Srbiji i u svetu. Time dajemo doprinos razvoju i unapređenju medicine, na to sam posebno ponosan. Danas je veliki dan za sve nas“, rekao je tada dr Abazović.

Dzihan Abazovic
Foto: Printscreen Youtube/Atlas

Takođe, i doktorka Milica Đurđić, s ponosom je tada izjavila, da je dan otvaranja bolnice bio važan za nju i njenu karijeru.

,,Biocell okuplja vodeći tim medicinskih stručnjaka, priznatih u svetu i kod nas. Naše dugogodišnje kliničko i naučno iskustvo, ali i razvoj koji ide u korak sa najnovijim dostignućima u medicini, sada su objedinjeni u jednoj instituciji. To me mnogo raduje. Za mene i za moju karijeru je ovaj dan veoma važan“, rekla je ona.

Ana Brnabić i Milica Đurđić Antonio Ahel/ATAImages

Podsetimo, prema podacima sa APR-a, Abazović je jedan od vlasnika Vincula Biotech Group, koja je osnivač Biocell bolnice, dok je Milica Đurđić bila u Nadzornom odboru ove firme. Vlasništvo firme podeljeno je između više pojedinaca i kompanija, među kojima je i dr Aleksandar Ljubić sa učešćem od 1 odsto udela.

Takođe, udeo u vlasništvu imaju i Robne kuće Beograd biznismena Milije Babovića (15 odsto), a većinski vlasnik bila je kiparska kompanija, za koju pojedini srpski političari tvrde da je fantomska, „Ensifolia Limited“ sa 75 odsto, dok je Mark Strbad imao je 3,18 odsto, Miomir Knežević 3,82 odst, Vladimir Harhaji i Dušan Marić imali su po manje od jedan odsto.

Zaključali Biocell, otključali Avalu

Nakon zatvaranja Biocella, na istom mestu, već u septembru 2023, nikla je Opšta bolnica Avala u koju je Milica Đurđić odmah „preletela“. Njeno ime se međutim ne pojavljuje na spisku zaposlenih, iako lekari ove ustanove za Nova.rs kažu da i dalje zvanično radi kod njih.

Foto:Privatna arhiva

Mrežu medicinskih preletača iz jedne u drugu privatnu kliniku teško je pohvatati, ali iz „ekipe“ koja je rukovodila Biocell-om ostao je dr Milan Čuturilo, koji je u startu imenovan za direktora nove bolnice Avala, što je jedno vreme bio i u klinici Biocell. Vremenom se njegovo ime izgubilo sa spiska.

Na to mesto postavljen je dr Branko Krajnović, koji je samo dve nedelje pred blokadu računa Biocell-a, bio direktor i te ustanove, a potom podneo ostavku, da bi se kasnije vratio u istu fotelju, ali pod drugim imenom.

***

BONUS VIDEO: Vantelesna oplodnja doniranim reporduktivnim materijalom od sada dostupna svima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare