Trudnice i porodilje u Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front već nedeljama leže u sobama, na temperaturama od 40 stepeni, bez klime. Nela Janković, trudnica koja je 13 dana provela u ovoj ustanovi, govori o uslovima u sobama za pacijentkinje, koje ne bi podnela zdrava osoba u normalnom stanju, a ne žene koje održavaju trudnoću ili čekaju porođaj.

Naime, klima uređaji u ovoj staroj zgradi kvare se svake godine kad nastupe tropske vrućine, a ovog leta, uprkos nastojanju uprave da reši problem, on ostaje nerešiv, očigledno, do daljeg. Ležeće pacijentkinje bore se za vazduh iz dana u dan, a Ministarstvo zdravlja ne reaguje, iako postoji opasnost od posledica po zdravlje ovih žena i njihovih beba.

„U bolnici smo se i mi pacijentkinje i osoblje osećali nemoćno. Bilo je zaista nepodnošljivo. Vrućine su strašno velike, a trudnoća i bez toga nosi sa sobom velike izazove i u normalnim okolnostima. Međutim, nepodnošljivo je kada se i pored toga borite da dišete, ne možete da popijete vodu normalne temperature, pijemo dakle vruću vodu, preznojene smo u mokrim spavaćicama neprestano, lekovi stoje na visokim temperaturama, vaginalete koje treba da koristimo su istopljene“, priča Nela Janković, trudnica, za TV Nova koja je čak 13 dana provela u ovakvim uslovima u GAK Narodni fornt zbog visokorizične trudnoće.

Ona naglašava da su žene koje su ležale sa njom u sobi, ali i osoblje, pokušavali da olakšaju boravak u bolnici na tropskim vrućinama, ali da nije bilo rešenja, jer su klime u kvaru – trajnom.

„Bilo je jako sumorno jer smo bile u mraku po ceo dan, sa spuštenim roletnama pokušavajući da bar malo smanjimo vrućinu u sobi. Nedopustivo je da danas trudnice sa visokorizičnim trudnoćama ovo moraju da podnose, a čula sam da je ovako i na drugim odeljenjima, da ni tamo ne rade klime. Nadam se da će se ovaj problem brzo rešiti, jer je ovo prioritet“, kaže Nela.

Trudnice se rashlađuju uz pomoć ventilatora i povremenih odlazaka u sestrinske sobe u kojima jedino klime rade.

„Bile smo nas tri u sobi i imale smo ventilatore, pokušavale smo tako da se rashladimo. Imale smo podršku osoblja koje direktno radi sa nama. Svi smo nastojali da napravimo promaju, držale smo noću otvorena sva vrata i prozore, ali bez uspeha. Sobe za CTG i sestrinska soba imaju klime, pa smo dolazile do tamo da udahnemo nekoliko puta. Međutim, ja ne smem dugo da stojim, hodam, ni da sedim, pa sam morala uglavnomn da budem u krevetu, tako da sam jedva mogla da dišem. Prodisala sam tek kad sam došla kući“, naglašava Nela.

Teško je svima, ne samo pacijentkinjama, ističe ona.

„Osoblje ima klimu u svojim prostorijama, ali oni provode mnogo vremena sa sa nama, u sobama, pa ni njima nije lako da rade u takvim uslovima iz dana u dan. Svima je jako teško. Čula sam se sa cimerkama iz sobe, klime i dalje ne rade. Uprava pokušava da reši problem, ali sistem za klime je takav da ako ne radi klima u jednoj sobi, ne rade ni ostale na spratu. Bio je pokušaj popravke prošle nedelje, jedan dan je nešto kao radilo. Direktor je imao dobru nameru da to reši, ali problem je što nije u pitanju pojedinačna klima već čitav sistem. Razumem da je to veliki poduhvat, ali je neophodan u ovom trenutku“, kaže Nela.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Podsećamo Nova.rs je objavila da su trudnice i porodilje u najvećem državnom porodilištu u Srbiji danima bez klime, dok je napolju temperatura prelazila 40 stepeni. Direktor te ustanove Željko Miković rekao je da je reč o starom i dobro poznatom problemu, na kojem se radi.

„Front je stara bolnica i klime su takve kakve su, kvare se kad god su velike vrućine. Trudimo se da ih održavamo koliko možemo, ali to je sve dotrajalo. Radimo na ovom problemu i danas je situacija značajno bolja nego prethodnih dana“, rekao je pre pet dana za Nova.rs prof. dr Miković.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare