NovaS printscreen

Gost prelistavanja emisije “Probudi se” ovoga jutra bio je pisac Slaviša Pavlović, autor romana “Himerina krv”, jednog od najčitanijih u Srbiji za 2020. godinu. 

Govoreći o svojoj knjizi, koja je posvećena liku i delu Jovana Dučića, srpskog pesnika i diplomate, Pavlović je istakao da je reč o osobi koja je imala veoma živopisnu, filmsku biografiju.

“Reč je o figuri koja je zanimljiva svima. I kao pesnik i kao diplomata, njegov život je filmski”, objašnjava Pavlović, napominjući da to što se niko nije bavio životom Jovana Dučića njega inspirisalo da napiše roman.

“Da sam iskorsitio sve informacije koje sam pronašao o Dučiću, knjiga bi imala preko 1.000 strana. Na kraju sam se odlučio da ga predstavim kao čoveka i da opišem kako su mu proticali dani”, ističe Pavlović.

On kaže da na najavljenom Sajmu knjiga, zbog epidemioloških mera, neće prisustvovati pisci, ali da će knjige, među kojima je i “Himerina krv”, biti sa potpisima autora.

“Sve se svelo na to da pazimo da ne dobijemo koronu”

Komentarišući trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, Pavlović je napomenuo da još uvek niko u svetu nije ustanovio na koji način treba da postupa sa koronavirusom, kako da ga leči i suzbije, s obzirom da se on menja i mutira

“Ljudi moraju da se leče, a se sve svelo na to da pazimo da ne dobijemo koronu. Niko još uvek ne zna adekvatno da postupi. Mislim da je jedino rešenje u ovom trenutku proširenje bolničkih kapaciteta”, navodi on.

Govoreći o geopolitičkoj borbi za uticaj nad prostorom Balkana, koji vode velike svetske sile, Pavlović je naveo da, prema njegovom mišljenju, Srbije ne treba da se bavi velikim temama, već da treba da traži sopstvenu korist.

“U toj igri velikih, mi kao mala zemlja moramo da potražimo neku našu korist i da se ne mešamo u velike geopolitičke teme”, navodi on.

Komentarišući pobedu fudbalera Srbije nad Norveškom u polufinalu baraža za plasman na Evropsko prvenstvo, Pavlović navodi da ni sam nije imao velika očekivanja od Orlova, te da su ga oni demantovali svojom igrom protiv Norvežana.

“Moram da kažem da sam bio među najvećim kritičarima. Nije mi se sviđao tim, ni selektor. Ali, čini mi se da od 2010. godine nisam odgledao bolju utakmicu reprezentacije. Nadam se da će tako nastaviti. Primetio sam borbenost, a taj segment veoma bitan za našu reprezentaciju”, poručuje gost emisije “Probudi se”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar