Rade Panić, Protest ispred klinike Laza Lazarević Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Član Sindikata lekata i farmaceuta Rade Panić izjavio je danas, komentarišuši izjavu savetnika ministra zdravlja Zorana Gojkovića da nikome ne prete, ali da će neki snositi posledice zbog listi čekanja, da se time prebacuje odgovornost sa viših na niže instance upravljanja sa podmuklim naglašavanjem kako neki lekari ne rade dovoljno.

Najvažnije je da ljudi shvate da se ovim populizmom ugrožavaju životi i pacijenata i lekara, upozorio je Panić u izjavi za Danas.

On je objasnio da su lekari izvršioci koji moraju da odrade ono što im je zadato, a da je organizacija zdravstvene zaštite odgovornost ministra i njegovih pomoćnika, kao i direktora koji su uglavnom u stanju vršioca dužnosti godinama iako zakon nalaže da mogu to biti jednom i najviše šest meseci.

Direktori su ucenjeni i više se bave sakupljanjem sigurnih glasova i novih članova stranke, nego organizacijom zdravstvene zaštite. Mogli su i ranije da naprave uvid ko koliko radi, to je obaveza Ministarstva i da funkcioniše integrisani informacioni sistem u zdravstvu imali bi svaki dan mogućnost da to vide. Ne funkcioniše, jer Ministarstvo ne želi ili ne zna da ga implementira, naglasio je Panić.

Prema njegovim rečima, ti koji ne rade dovoljno su oni koji su došli preko stranke i imaju zaštitu stranke, inače ne bi mogli da izbegavaju radne obaveze.

PROČITAJTE JOŠ

Panić je postavio i pitanje da li je Ministarstvo proverilo ko stoji iza mnogih privatnih ustanova – da li su to njihovi direktori državnih ustanova ili često partijska bratija.

Svu krivicu stanja u zdravstvu, uključujući i liste čekanja on je pripisao ministru Zlatiboru Lončaru i upitao šta je radio u prethodna tri mandata, više od 10 godina ministrovanja.

Pogača i nož su u rukama ministra. Zakonom je odgovoran za organizaciju zdravstvene zaštite. Sva krivica za stanje u zdravstvenom sistemu uključujući i liste čekanja je na njemu. Sve ostalo je pokušaj da se voda zamuti i da se pronađu krivci tamo gde ih nema, zaključio je Panić.

BONUS VIDEO Prekovremeni rad lekara – rešenje problema lista čekanja ili rizik za pacijente?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare