Na adresi i u prostorijama klinike čiji je račun blokiran zbog duga, a u kojoj su radili brat Dritana Abazovića i partnerka premijerke Ane Brnabić, sada se nalazi Opšta bolnica Avala. Reč je o privatnoj klinici koja je osnovana samo dve nedelje nakon što je blokiran račun BioCell bolnice. Prema saznanjima Nove, ove dve zdravstvene ustanove ne povezuje samo adresa, već i doktor Milan Čuturilo koji je bio na čelu BioCell-a, a sada je direktor Avale.

U nameri da proverimo šta se dešava sa bolnicom BioCell, u kojoj je jedan od suvlasnika Džihan Abazović, brat odlazećeg premijera Crne Gore, a načelnica radiologije i članica Nadzornog odbora Milica Đurđić, partnerka srpske premijerke Ane Brnabić, otišli smo na adresu klinike čiji je račun blokiran zbog duga.

Međutim i pre nego što smo zakoračili u nekadašnje prostorije ove ustanove, na glavnom ulazu primetili smo veliko, crveno slovo A. Na sporednom ulazu pisalo je i „pedijatrija“ sa takođe slovom A. Unutra radovi, malter, merdevine, celofan preko podova i nameštaja, krečenje u toku.

Foto: Nova.rs

Objašnjene je usledilo kada smo popričali sa čuvarom, koji nam je otkrio da se na mestu starog BioCell-a otvara nova bolnica Avala, ali da datum otvaranja još nije poznat. Naglasio je da je BioCell zatvorena i dodao da niko ne zna šta se sa ovom bolnicom dogodilo.

A dogodilo se to da je najverovatnije promenila ime i vlasnika. Dug je ostao isti, a račun blokiran.

Foto: Nova.rs

Naime, prema zvaničnim podacima iz APR-a, na istoj adresi gde je bio BioCell nalazi se Opšta bolnica Avala, koja je osnovana 23. avgusta 2023. godine. To se dešavalo dve nedelje nakon što je blokiran račun BioCell-a.

U podacima je navedeno da je vlasnik bolnice preduzeće Dolder Grand d.o.o. Vlade Vukovića, a kao osnovna delatnost navodi se „hoteli i slični sadržaji“.

Adres nije jedina zajednička stvar. Naime, kao direktor ove privatne ustanove upisan je doktor Milan Čuturilo. On je na toj funkciji bio i u bolnici BioCell.

Zanimljivo da je doktor Čuturilo bio svojevremeno i medicinski direktor „Biobanke“, banke matičnih ćelija, koja se kao i BioCell, dovodi u vezu sa Vincula Biotech Group.

Foto: Nova.rs

O svim ovim promenama zaposleni ne znaju ništa.

„Ovo je potpuna šizofrenija! Ništa nam nije jasno, niko nam ništa ne govori, ne obaveštava nas, a duguju nam novac. Zatvorili su bolnicu, blokiran je račun zbog milionskih dugova o kojima ništa nismo znali. Ljudi su ostali bez posla i bez isplaćene, sada već dve plate. Pacijenti koji su u postupku vantelesne, kao i trudnice koje su čekale porođaj, preusmereni su u druge ustanove. Oni koji stoje iza cele farse su se dogovorili da otvore potpuno novu bolnicu sa novim imenom, istom delatnošću i novim kapitalom. Čuturilo je bio direktor u BioCell, a sada je direktor i u ‚Avali‘, znači na dva mesta, s tim što jedna bolnica više ne postoji. Šta je sa parama? Ko će da otplati dug i odblokira račun i vrati nam zaostale plate?“, u razgovoru za Nova.rs revoltirano pita doktorka, koja je radila u BioCell bolnici, a koja je u obavezi da ostane anonimna iz pravnih razloga.

Foto: Nova.rs

Ona naglašava da će BioCell verovatno proglasiti stečaj.

Pročitajte još:

„To je najbolji način za one koji su u senci cele priče, da operu pare. I ne bi im bilo prvi put. To je neki kapital koji se vrti u krug, a pripada očigledno istoj grupi ljudi, koja sve nas prave budalama, a nadležni ćute“, naglašava ona.

U ovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi bilo je zaposleno više od 100 ljudi, a na desetine pacijenata prijavljivalo se na lečenje svakoga dana.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Među pacijentima su bile trudnice, parovi u procesu vantelesne oplodnje i brojni drugi pacijetni. Svi oni, kao i mi bivši zaposleni, sada smo u neizvesnosti i čekamo epilog priče. BioCell pravno još nije proglasio stečaj. Nova klinika, odnosno stara bolnica sa novim imenom i kapitalom, nije formalno-pravno u obavezi da ponovo zaposli isto osoblje koje je radilo u BioCell-u, a takođe ne moraju da primaju ni stare pacijente. Ako to urade, biće samo njihova dobra volja“, kaže ova doktorka.

Podsetimo, račun kompanije Vincula Biotech Group u suvlasništvu Džihana Abazovića, blokiran je zbog duga. U registru dužnika u prinudnoj naplati Narodne banke Srbije, račun ove firma, u čijem je vlasništvu BioCell bolnica, je u blokadi za ukupan iznos od 321.379.120, 25 dinara, što je oko 2.746.830 evra, a blokiran je 9. avgusta.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema podacima sa APR-a, Abazović i još nekoliko pojedinaca su manjinski vlasnici Vincula Biotech Group. U vlasništvu Društva za trgovinu Robne kuće DOO biznismena Milije Babovića je 15 odsto, a većinski vlasnik je kiparska kompanija Ensifolia sa 75 odsto, Mark Strbad ima 3,18 odsto, Miomir Knežević 3,82 odsto, Aleksandar Ljubić  1 odsto, Vladimir Harhaji i Dušan Marić imaju po manje od jedan odsto.

Bolnica BioCell otvorena je u oktobru 2022. godine, u ekskluzivnom stambeno-poslovnom kompleksu “West 65” u Novom Beogradu, a u opremanje i završne radove, kako su preneli mediji, uloženo je sedam miliona evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Na naša pitanja o blokadi računa, problemima zbog kojih je klinika prestala sa radom i budućnosti zaposlenih, iz BioCell bolnice nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.
Takođe, ni doktor Milan Čuturilo nije odgovarao na naše pozive i poruke, do objavljivanja ovog teksta.

***

BONUS VIDEO: Džihan Abazović i Petar Vuković Prvo srce svinje u čoveku – šta to znači za budućnost 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare