Foto: Shutterstock

Republički ombudsman pokrenuo je postupak kontrole rada Ministarstva zdravlja, Opšte bolnice u Užicu i Opšte bolnice u Aranđelovcu, nakon saznanja iz medija da su u razmaku od 15 dana u bolnicama u Užicu i Aranđelovcu preminule jedna trudnica i jedna porodilja, saopšteno je.

Zaštitnik građana je zatražio od Ministarstva zdravlja da izvrši vanrednu spoljnu proveru kvaliteta stručnog rada u obe bolnice i da mu dostavi rezultate u roku od 15 dana, a od Opšte bolnice u Užicu da ga u istom roku „obavesti o svim činjenicama i okolnostima o smrti trudnice, a naročito da dostavi podatke o unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada koja je najavljena da će biti sprovedena“.

„Istovremeno, Zaštitnik građana od Opšte bolnice u Aranđelovcu traži da ga najkasnije u roku od 15 obavesti o slučaju smrti porodilje a naročito da dostavi informacije o merama koje su eventualno u međuvremenu sprovedene“, zaključuje se u saopštenju koje je prosledila kancelarija Zaštitnika građana.

Bojana Sarić (35) iz Aranđelovca preminula je osam dana nakon što se porodila u Opštoj bolnici u tom gradu. Ona je umrla u Beogradu, nakon zaboravljene posteljice i daljih komplikacija nakon carskog reza, a Ministarstvo zdravlja pokrenulo je „vanrednu unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada“.

Podsećamo, trudnica (25) je u petak preminula u Opštoj bolnici u Užicu.

„U lečenju Isidore Puzović (25) iz Užica, nije bilo propusta„, utvrdila je, kako prenosi Blic, Komisija o unutrašnjoj proveri kvaliteta stručnog rada, formirane odlukom vršioca dužnosti direktora Zdravstvenog centra Užice dr Nataše Gagović.

BONUS VIDEO: Desetine pacijenata DZ Palilula žrtve manipulacije dijagnozama zarad kliničkog istraživanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar