Stanovi za studente u Beogradu iznajmljuju se maltene na svakom koraku. U blizini fakulteta cene su uglavnom "jače" u odnosu na neka udaljenija gradska naselja. Ipak, često stanodavci zbog dobre povezanosti, gradskim prevozom, sa fakultetima podignu cene. Za stanove koji su opremljeni novim nameštajem, stanodavci takođe traže više cene rente. Proverili smo da li više cene kirija znače i bolje uslove za stanare. Obišli smo nekoliko stanova sa oglasa, kako bismo utvrdili da li kvalitet stanova opravdava visine renti.

Kod fakulteta na Voždovcu stan 400 evra

Prostran stan u blizini jednog od fakuleta na Voždovcu, izdaje se za 400 evra. Ima dnevni boravak odvojen od kuhinje i odvojenu još jednu sobu. U suštini, pogodan je za dvoje cimera.

Stan ima 47 kvadrata, sveže je okrečen, sa novom stolarijom i prilično novim nameštajem. Takođe, stanodavac je nedavno potpuno renovirao hihinju, te je ona opremljena novim uređajima.

Foto: Anđela Vučićević/Nova.rs

Tokom obilaska, stanodavac nam je pokazao račune od prethodnih tri meseca, tako da smo sračunali da bi nas za mesec dana taj stan koštao, sa svim troškovima, oko 500 evra. Cimeri bi dakle plaćali po 250 evra mesečno.

Cena ovog stana otprilike je koliko prosečno i traže stanodavci koji izdaju stanove u blizini fakulteta, a kada se uzmu u obzir svi troškovi – toliko je prosečno neophodno za smeštaj u Beogradu za studente koji reše da žive sa cimerom.

Stanica gradskog prevoza nalazi se svega par minuta od zgrade, a ima i obezbeđeno parking mesto.

Stanodavac zahteva da se kirija plaća do 5. mesecu, što je najčešći rok, a tada traži i da mu stanari dostave isečke od računa, kako bi bio siguran da su računi svakog meseca izmireni.

Kuća, stan, kupovina, cena, ključevi, nekretnina, cena kvadrata
Foto: Shutterstock

U naselju Medak stan za 320 evra

U stanu u udaljenijem voždovačkom naselju u odnosu na fakultete, pogledali smo stan za koji vlasnik traži 320 evra za rentu.

Ima 39 kvadrata, mala spavaća soba odvojena je od dnevnog boravka.

Foto: Anđela Vučićević/Nova.rs

Stan je sveže okrečen i uredan, međutim nameštaj u njemu je malo stariji – ali ipak ne potpuno star i neupotrebljiv, na šta su se studenti često žalili u grupama na društvenim mrežama.

Foto: Anđela Vučićević/Nova.rs

Vlasnik stana fleksibilan je što se tiče datuma kada stanari mogu da plate kiriju, a traži da mu se dokazi o uplaćenim računima dostavljaju na kraju meseca.

Stanodavac nam nije davao račune od prethodnih meseci, navodeći da ih trenutno kod sebe nema ali je ponudio da ih fotografiše i dostavi nam porukom. Prema njegovim rečima, mesečni računi zimi su oko 100 evra, a kada nije grejna sezona nisu više od 50.

Dakle, ovaj stan bi stanare mesečno koštao 420 evra i cimeri bi plaćali po 210 evra. Kada se uporedi sa visinama kirija na tržištu trenutno, to je izuzetno prihvatljiva suma.

Stan se nalazi u relativnoj blizini stanice gradskog prevoza. U neposrednoj blizini su trafika, pekara i jedna manja prodavnica.

Foto: Shutterstock

U naselje Stepa Stepanović 500 evra za stan

Treći stan koji smo obišli nalazi se u relativnoj blizini fakulteta na Voždovcu. Za njega stanodavac traži kiriju od 500 evra.

Stan ima 50 kvadrata, kompletno je renoviran. Ima odvojene kuhinju, dnevni boravak i spavaću sobu sa dva kreveta. Takođe, ovaj stan poseduje i terasu.

Foto: Anđela Vučićević/Nova.rs

Stan je renoviran i uredan. Vlasnik stanarima daje mogućnost unošenja svog nameštaja i pomeranja postojećeg.

Takođe, stanodavac ističe da traži zakup na duže vreme – bar na godinu dana.

Foto: Anđela Vučićević/Nova.rs

Stanarima je obezbeđeno parking mesto.

Međutim, stanica gradskog prevoza nije toliko blizu zgrade, već do nje treba da se pešači 5-10 minuta.

Stanodavac nam je dao na uvid sve račune od početka ove godine, te smo sračunali da mesečni računi za ovaj stan iznose oko 200 evra, tako da bi cimeri plaćali po 350 evra mesečno.

Iako je cena znatno visoka, čak i kada se troškovi podele, ovaj stan, kako se čini, opravdava tu cenu.

BONUS VIDEO Rezultati popisa u Srbiji pokazali da najveći broj stanova koji nema nužnik nalazi se u Pirotu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar