Novi Pazar pomoć za Tursku Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Od kada je razorni zemljotres pogodiu Tursku i od kada je bez krova nad glavom ostalo više od 100.000 ljudi, građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice su na nogama i pokušavaju da pomognu narodu Turske na razne načine.

Danas je put Turske krenulo pet šlepera iz Novog Pazara i dva iz Tutina, oni će ugroženom stanovništvu u Turskoj dostaviti pomoć građana Novog Pazara i gradova okruženja u vidu odeće i osnovnih životnih namirnica koje su danima unazad građani donosili na punktovima širom ovih gradova na kojima se sakupljala pomoć za ugrožene stanovnike turskih gradova.

Novi Pazar pomoć za Tursku Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Pored građana tokom jučerašnjeg dana i pripadnici obe islamske zajednice u Srbiji su nakon obavljanja džuma namaza ( posebne molitve petkom ) organizovali sakupljanje novčanih sredstava za narod Turske koji je pogođen jednim od najvećih zemljotresa u novijoj istoriju u kojem je prema poslednjim podatcima koji dolaze od Turskih institucija stradalo više od 20.200 ljudi.

Brojni su načini na koje novopazarci sakupljaju pomoć za kako kažu svoju braću iz Turske. Frizerski saloni radili su ovih dana punom parom, a sav dnevni pazar neki od njih su uplatitli na namenski račun za pomoć narodu Turske. Aladin je jedan od njih, za portal Nova.rs kaže da je to njegova obaveza i dug prema narodu Turske “ Ja sam obavezan da pomognem našoj braći i sestrama iz Turske, kada je god nama teško oni se nas sete. Sad je vreme da i mi njima pomognemo. Boli me duša kad gledam one snimke iz Turske i da nisu iz Turske bilo bi mi žao, a ovako žal je još veća“, kaže Aladin iz Novog Pazara.

PROČITAJTE JOŠ

Pored firzera, i pčelari iz ovog dela Srbije su izneli svoj med na ulice Novog Pazara i sav prihod takođe uplatili na ovaj račun. Oni kažu da iskreno žale za žrtvama zemljotresa i mole Allaha da im podari dženet, ( raj ) a preživelima sabur (strpljenje ) i brz oporavak iz situacije koja je našla stanovnike Turske i Sirije. Iz Pčelarstva Eminović kažu da oni nemaju firme, da nisu deo nikakve organizacije, već samo obični građani koji su se solidarisali sa građanima Turske i Sirije.

„Pokušali smo na bilo koji način da pokažemo da smo uz njih, ako ne fizički, makar da pokažemo da su u našim srcima i molitvama. Ova prethodna 3 dana smo prodajom meda i humanom donacijom građana sakupili 7600 eura, i uplatili na račun AFAD, sektoru za vanredne situacije Turkye.“

Oni su se zahvalili svim kolegama pčelarima koji su ih podržali sa svojim donacijama, kao i kolegama koji su ih podržali prisutvom na štandu. Zahvalili su se i pčelarima iz Trstenika i Aleksandrovca, koji su im takođe uplatili novac.

Novi Pazar pomoć za Tursku Foto:Irfan Ličina/Nova.rs

Radnici OB Novi Pazar odrekli su se dela svojih plata kako bi se uplatio novac za stradale u zemljotresu saopšteno je juče od strane direktora OB Novi Pazar Meha Mahmutovića, a pored doktora i medicinskog osobolja, akciji su se takođe priključili o umetnici iz Novog Pazara koji prodaju svoja dela kako bi pomogli narodu Republike Turske.

BONUS VIDEO Nova.rs u epicentru zemljotresa koji je uništio Tursku: Hataj vise ne postoji, ostalo je samo krvi i prašine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar