Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Protest udruženja "Eko straža" pod nazivom “Sigurnost je u brojevima” zakazan je za danas u 19 časova ispred zgrade RTS sa ciljem da se pruži podrška aktivistima, koji su bili privedeni ili maltretirani zbog svog učešća na ekološkim protestima. Jedan od ključnih organizatora zbog tih pritisaka povukao se u poslednje vreme iz javnosti, ali poručuje da njega i njegove saborce to neće sprečiti da danas održe skup. Od javnog servisa zahtevaju da objavi šta se dešavalo aktivistima posle skupa 10. avgusta.

Nakon protesta protiv rudarenja litijuma i kompanije “Rio Tinto” 10. avgusta, aktivistima “Eko straže” policija je upadala u stanove i oduzimala telefone i laptopove, a njih petoro je i uhapšeno. Predsednik Udruženja „Eko straža“ Bojan Simišić tada je pozvao na protest ispred Radio-televizije Srbije, jer ta medijska kuća, koja je javni servis svih građana, “ne izveštava o progonu i svakodnevnim neosnovanim hapšenjima ekoloških aktivista”.

Ubrzo nakon najave protesta i on se sam povukao iz javnosti, iz straha od policijskog maltretiranja i hapšenja, a njegov strah se pokazao opravdanim jer je i njegovoj supruzi stigao poziv za saslušanje u beogradskoj Palati pravde.

Kako je Simišić naveo u obraćanju javnosti na društvenim mrežama, za poziv su saznali tek u petak kada su se vratili sa puta u Srbiju i objasnio je da njegova žena nema veze sa „Eko stražom“ i da „žele da je privedu samo zbog toga jer hoće da njega zastraše tako što mu napadaju porodicu“.

Naveo je da će njegova supruga otići u ponedeljak sa advokatom da vidi zašto je zovu na saslušanje , a da se do danjašnjeg protesta preventivno isključuju sa društvenih mreža. On je još jednom pozvao građane da dođu na protest i tako podrže sve aktiviste koji su zbog svog protivljenja rudarenju litijuma imali problema.

Prema ranijim najavama organizatora, okupljenima bi na skupu trebalo da se obrate oni koji su uhapšeni zbog svog aktivizma, „kako bi se čule njihove priče, njihovi problemi i pakao kroz koje prolaze“.

Zahtevi protesta

Zahtevi protesta za RTS su uključenje uživo u program da troje aktivista ispriča njihovu verziju dešavanja prethodne četiri godine, a pogotovo u poslednje dve nedelje. Ako nema odgovora najavljuju pritisak na glavna i odgovorna lica RTS.

Od tužilaštva i sudstva se traži vraćanje telefona i laptopova aktivistima, rešavanje dužnosti odgovornih za izdavanje rešenja i izvinjenje aktivistima. Ukoliko nema odgovora, biće napravljen, kažu, registar i ide se u Savet Evrope.

Organizatori su pozvali da nikakve zastave i transparenti koji dele građane nisu dozvoljeni, a da jedine dozvoljene zastave su zastave Srbije. Iz Eko straže su preporučili ekološke transparente i naveli da političari mogu da prisustvuju u svojstvu građana, te da promocija i isticanje stranačkih transparenata neće biti dozvoljeni.

Učestvuje i udruženje „Ne damo Jadar“

Na protestu će učestvovati i aktivisti udruženja „Ne damo Jadar“.

Skup se održava u ime svih privedenih aktivista, bez obzira na to iz koje organizacije dolaze, pa je tako aktivista udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović ranije potvrdio za Nova.rs da će i oni učestvovati na ovom protestu.

“Vlast vrši pritisak i presiju prema svakome ko javno iznese neki stav povodom rudarenja na teritoriji Srbije. To je jedan vid zastrašivanja i naroda i aktivista, tako da mi moramo pribegavati građanskoj neposlušnosti, odnosno protestima i bokadama. Vlast nam je bukvalno dala jasnu poruku da sluša jedino ulicu”, rekao je Kokanović.

Poslednji protest protiv iskopavanja litijuma bio je 10. avgusta u Beogradu, a ekološka udruženja su taj protest organizovala na dan isteka roka od 40 dana, koji su postavili Vladi Srbije za usvajanje Zakona o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare