Samohrana majka Ljubica J. (37) iz Jagodine koja je juče redakciji Nova.rs opisala neprijatno iskustvo koje je doživela na letovanju na grčkoj plaži Nea Flogita, kada ju je, sa dvoje dece, vlasnik pansiona isterao jer su na plaži jeli kolače koje su doneli iz hotelskog restorana, očigledno je otvorila Pandorinu kutiju sa izmišljenim pravilima pojedinih grčkih ugostitelja. Pored toga što pojedinci, po svemu sudeći, zabranjuju turistima da na plaži jedu hranu koja nije kupljena na licu mesta, a negde čak i beba mora da poruči (makar gugutanjem) piće da bi dobila ležaljku, osvanulo je još jedno pravilo - ležaljke se naplaćuju dva puta u toku dana. Da, dobro ste pročitali. Kroz ovakvo iskustvo prošla je jedna Dragana iz Smedereva koja nam je do detalja opisala kako je konobar došao da ponovo naplati šest ležaljki - dakle, opet da uzme 70 evra. Na kraju su i ona i njena porodica morali da odu sa plaže.

Na Fesjbuk grupi „Grčka info“ možete naći najrazličitije informacije o skoro svim letovalištima u Grčkoj. Članovi grupe iznose i dele svoja iskustva u vezi sa smeštajem, hranom, samoj plaži, vodi, lokalnim prodavnicama, pa čak i oko zdravstvenog stanja ukoliko ih na moru zatekne virus il iprehlada.

Jedan Aleksandar je upozorio turiste u Grčkoj da se na jednoj plaži u mestu Nea Kalikratija dva puta u toku dana naplaćuju ležaljke.

„Nea Klaikratija, čisto info i usput pitanje da li je to svugde ili… Ne znam koji kafić je u pitanju, ali tipa dođete ujutru, uzmete ležaljke i piće i nakon četiri sata dolaze da vas obaveste da morate opet da platite ležaljke i uzmete piće. U prevodu, na svaka četiri sata plaćate ležaljke i u obavezi ste da uzmete piće. Ležaljke su odmah prve desno od spasioca, tj.deo plaže što gleda u pravcu glavnog šetališta. EDIT: Naručujemo pića, sasvim normalno, da se osvežimo, ne sedimo sa jednim ceo dan. Pojedemo nešto, uzmemo sladoled… Ali tema su ležaljke“, napisao je ovaj član grupe.

Objava u Fejsbuk grupi Foto: Privatna arhiva

A onda nam se obratila Dragana S. (46) iz Smederevske Palanke kojoj je konobar ponovo tražio šezdeset evra za ležaljke.

„Otišli smo porodično na odmor u Nea Kalikratiju- muž, njegov brat, troje dece i ja. Prvog dana došli smo ujutru na plažu, negde oko devet sati, naravno, svi smo uzeli ležaljke i piće, uredno platili 72 evra. Jedna ležaljka je, dakle, 12 evra. Kupali smo se, sunčali, sve je bilo sjajno“, počinje priču Dragana.

Negde oko podneva, skoro cela plaža bila je popunjena.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sve ležaljke su bile zauzete. Momak i devojka koji rade na ležaljkama šetali su okolo, držeći mali blokčić. Ni slutila nisam o čemu se radi, videla samo samo da su prilazili ljudima, nešto su pričali, a onda bi se turisti pogledali i otišli, dok su drugi tražili po torbi, verovatno novac“, objašnjava dalje Dragana.

A onda su, negde oko 13 časova, kada je ugrejalo najveće sunce i kada su skoro svi turisti odmarali na ležaljkama, prišli mladić i devojka koji su Dragani i njenoj porodici to jutro izdali ležaljke i naplatili ih 72 evra.

Ležaljke u Nea Kalikratija Foto: Privatna arhiva

„Spavala sam i odjednom sam osetila da me neko drma po ramenu. Otvorim oči i vidim momka sa plaže koji me pita da li planiramo da ostanemo još. Rekoh mu naravno, platili smo ležaljke, ne mrdamo odavde do osam uveče. Međutim, kaže mi da moramo ponovo da platimo ležaljke. Možete li verovati? Moj Dragoljub se pridiže sa ležaljke, traži po torbi nešto, rekoh mu: Ostavi to dok te nisam tom torbom udarila po glavi“, priča Dragana.

On je zapravo želeo da ponovo plati ležaljke kako ih ne bi izgubili, međutim Dragana nije htela niti da plati, niti da ustane.

„Momak je rekao da je politika kafića takva da se ležaljke iznajmljuju na četiri sata. Navodno, ako hoćemo duže da ostanemo, moramo da platimo opet 72 evra, a ako nećemo, onda da se spakujemo i da idemo jer mnogi turisti čekaju ležaljke. Sram vas bilo, bre. Ovo nema nigde. Šta se ovo dešava, otkad su Grci postali ovakvi? Kad se ležaljka plaćala dva puta u toku dana? Sramota, majke mi. Spakovali smo se i otišli, a momak je odmah pozvao neku porodicu koja je, pretpostavljam, čekala da neko ustane i došli su na naše mesto“, priča Dragana.

Ležaljka u Nea Kalikratija
Foto: Privatna arhiva

Ispod objave pomenutog Aleksandra, nizali su se različiti komentari, a svi su i više nego u čudu zbog ovakvog ponšanja pojedinih ugostitelja u Grčkoj.

„Ljudi moji, šta je ovo? Nije tako bilo prošle godine“.

„Zamislite da svaki dan plaćate ležaljke dva puta dnevno! Veća dara nego mera. Lažao bih pre na peškiru na pesku“.

„Ma, Grčka je ispričana priča, od sada samo u Crnu Goru ili u Tursku ol inkluziv. Ovo se ne isplati“, samo su neki od komentara.

BONUS VIDEO: Grčka, Crna Gora ili Hrvatska: Gde letovati?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare