Sistem ulaska i izlaska iz EU, automatizovani IT sistem za registrovanje putnika iz zemalja koje nisu članice EU, trebalo bi da stupi na snagu 10. novembra, najavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson.

Evropski dopisnik N1 Nikola Radišić objašnjava da se radi o sistemu sačinjenom iz dva dela i da njegov prvi deo, poznatiji kao EES počinje s radom 10. novembra, a služiće – da se prijavite na put i biće potpuno besplatan. U pitanju je automatizovani sistem za registraciju ulaska i izlaska iz EU, prenosi N1.

Dakle, biće potrebno da odete na web sajt ili mobilnu aplikaciju i biće vam potreban putni dokument, kao i biometrijski podaci.

Time će se kontrolisati kada ulazite i izlazite iz EU. Biće potrebno da se prijavite za putovanje, ili kao da kažete: „Dobar dan, ulazim u EU i biću u njoj neko vreme, maksimalno 90 dana u okviru 180 dana“, objašnjava Radišić.

Pasoš

Sistem je namenjen svima koji nisu iz EU+, odnosno država EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Biće vam potrebni osnovni i biometrijski podaci:

  • putni dokument (ime, prezime, datum rođenja itd)
  • biometrijski podaci (otisci prsta, prepoznavanje lica)
  • vreme ulaska i izlaska iz EU
  • eventualno – podaci o zabrani putovanja

Prijava je besplatna, ali se mora obaviti pre svakog putovanja. Bitno je naglasiti da izmena u viznom režimu nema i da je ovo samo način prijavljivanja za putovanje.

Njime se zapravo ukidaju pečati u pasošima, a biće omogućena šira upotreba automatizovanih prelazaka granice.

Suština svega je u boljem praćenju i ubrzavanju prelaska granice, a sva fama oko toga da se ovim sistemom ponovo uvode vize jednostavno nije tačna, ističe naš dopisnik.

Dakle, ako niste dobili zabranu ulaska u EU, ako niste kriminalac i niste izvršili krivično delo, nemate čega da se bojite.

Novo pravilo moglo bi da ima i pozitivnu primenu u kontekstu ubrzavanja putovanja građana, objašnjava naš dopisnik.

Drugi korak ETIAS – od sredine sledeće godine, plaćaće se sedam evra

Međutim, ovo nije sve, to je prvi korak koji je besplatan za sve, a drugi korak je poznatiji kao ETIAS i njegova primena se očekuje u prvoj polovini naredne godine, ali ne odmah, već uz prelazni period od šest plus šest meseci.

Sistem ETIAS će, naime, biti operativan najranije sredinom sledeće godine i on je nešto komplikovaniji i predviđja izdavanje dozvole za putovanja i ne predstavlja samo prijavu za put, već se radi provera putnika.

Sistem ETIAS ne prikuplja biometrijske podatke, za razliku od EES-a, a povezan je sa pasošem. Važi tri godine ili do isticanja pasoša, a koštaće sedam evra.

U okviru njega za nekoliko minuta dobijate dozvolu za put – ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to.

Ako nema potrage za vama, ako vam nije zabranjen ulazak u EU i slično – ako se ne bavite kriminalom, opet nemate razloga za brigu.

Pročitajte još:

Procedura može da traje i duze, čak do 30 dana i zbog toga se preporučuje da se procedura obavi unapred, a ne dan pre puta.

Suština ovog sistema je da se vrše provere ko ulazi u EU, koliko dugo ostaje unutar unije i slično.

U pitanju je klasična kontrola migracija koja do sada nije postojala, a u EU nisu imali podatke ko je sve u državama članicama i koliko ostaje. Naime, nije postojao centralizovani sistem.

Važno je naglasiti da u pitanju nije izdavanje viza i da vize i dalje nisu potrebne.

Dopisnik N1 zaključuje da od novembra počinje da se primenjuje samo registracija putovanja, a od sledeće godine i izdavanje dozvola za put, uz prelazni period od šest meseci.

Vize i dalje neće biti potrebne, ali na granicama – kao i do sada – i dalje mogu da vam odbiju ulazak u zemlju EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare