Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Policija neka radi ono što misli da treba, mi ćemo raditi ono što mi mislimo da treba. Nismo tražili niti ćemo tražiti dozvolu od Ivice Dačića, a verujemo da policajci znaju da im preti ista opasnost kao i nama", poručuju ekološki aktivisti posle poruka ministra policije da neće dozvoliti blokade pruga i puteva, koje su upravo oni najavili ukoliko ne bude ispunjen njihov zahtev da se zabrani iskopavanje litijuma. Međutim, posle nove uredbe Vlade Srbije o projektu "Jadar", čekaju sledeće poteze vlasti, jer "neće da se pecaju na ovu udicu, koja je samo međukorak".

Dan pošto je Vlada Srbije usvojila je uredbu kojoj se projekat „Jadar“ vraća u igru, predstavnici Udruženja „Ne damo Jadar“ ističu da neće da reaguju onako kako vlast očekuje.

„Ne pecamo se na udice vlasti, čekamo ih u Loznici“

„Oni sada bacaju udice, na koje mi nećemo da se pecamo, jer oni upravo to očekuju. Pratimo sve što rade i čekamo ih u Loznici“, objašnjava za Nova.rs Nebojša Petković iz Udruženja „Ne damo Jadar“.

Nebojša Petković i Zlatko Kokanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

On precizira da je Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene  (PPPPN) za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“ samo jedan od koraka u oživljavanju tog projekta.

„Ključni korak je primena PPPPN u Prostorini plan grada Loznice i to mora da uradi Skupština opštine Loznica, pošto ga je ona na našu inicijativu u decembru 2021. godine i povukla. Skupština grada je zakazana za 25. jul, trenutno to nije na dnevom redu, ali svesni smo da oni mogu naknadno na sednici da dodaju tu tačku. Mi sve pratimo i spremni smo“, poručuje Petković.

„Ne odustajemo od našeg roka, ali ćemo reagovati…“

Ni za Ljiljanu Bralović, predsednicu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), postupak Vlade Srbije nije iznenađenje. Ona ukazuje da se sve odvija onako kako su ekološki aktivisti rekli da će se desiti u momentu kada je Vlada Srbije 2022. godine rekla da je stavila tačku na Projekat „Jadar“.

„Mi smo i tada rekli da to nije pravni, već politički potez i da vlast samo pokušava da kupi vreme, da je projekat zatvoren na takav način da bi mogao vrlo lako da se vrati u igru“ ističe.

Foto: Nenad Nešović/N2

Ljiljana Bralović podseća na zahtev koji je SEOS uputio Vladi sa skupa u Loznici da do 10. avgusta usvoji zakon kojim će biti zabranjeno rudarenje litijuma u Srbiji.

Ekološki aktivisti će, prema njenim rečima, čekati da prođe rok koji su dali Vladi ako ona do tada ne bude povlačila neke ishitrene poteze koji zahtevaju akciju.

„Nismo tražili niti ćemo tražiti dozvolu od Dačića“

„Međutim, ukoliko Skupština opštine Loznica odluči da usvoji Prostorni plan ili ukoliko počnu da se ruše kuće u dolini Jadra, naravno da ćemo reagovati i pre isteka roka koji smo postavili Vladi“, poručuje ona.

I tada ih, kako navodi, uopšte ne interesuju izjave ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da policija neće dozvoliti blokade pruga i puteva.

„Mi od Ivice Dačića nismo tražiti dozvolu niti ćemo je tražiti. Uradićemo ono što mislimo da treba. Blokiraćemo pruge i saobraćajnice i sve ono što nam se učini da će dati rezultata u našoj borbi“, ističe predsednica SEOS.

„Političari uvek mogu da pobegnu“

Komentarišući ovu izjavu Ivice Dačića, Nebojša Petković podseća da to nije prvi put da dobiju takvu poruku vlasti.

„Neka svako radi svoj posao. Policija ako misli da treba tako da postupa, neka postupi. I oni žive u istoj državi kao i mi, i njima preti ista opasnost kao i nama. I mi ćemo raditi ono što mislimo da treba da uradimo. Političari su nešto drugo, oni pričaju ono što im odgovara, a uvek imaju i mogućnost da pobegnu iz ove zemlje“, zaključuje Petković.

Ekološki ustanak očekuje sednicu Skupštine o zabrani rudarenja

Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije ukazuje da je jučerašnja odluka Vlade Srbije smišljena pravna zavrzlama.

„Donošenjem Uredbe kojom se ponovo vraća u život PPPPN Jadar, konačno je ova vlast pokazala da je ne interesuje Ustav RS, građani i njihovo mišljenje, već isključivo profit za sebe i za kumove i saradnike“ ističe.

Danijela Nestorović Ekološki ustanak Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Ekološki ustanak je, prema njenim rečima, pre mesec dana uputio opozicionim kolegama predlog za izmenu Zakona o rudarskim i geološkim istraživanja u smislu trajne zabrane istraživanja, iskopavanja litijuma i bora i očekuje da će skupiti dovoljan broj potpisa za hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije tim povodom.

„U međuvremenu, kao što smo više puta ponovili do sada, čekamo da SEOS i ’Ne damo Jadar’ pozivu i na njihov poziv reagujemo i samo zajedno sa tim ljudima preduzimamo akcije“, poručuje Nestorovićeva.

Ocenjuje da je izjava Ivice Dačića „izjava poslušnika, ulizice, a ne čelnika MUP-a“.

„Sramotno je da Ivica Dačić preti bilo kome, a ponajmanje građanima koji imaju ustavno pravo na mirno okupljanje. Postavljam mu pitanje da li je policija tako revnosna kada krivična dela čine Nikola Petrović, Safet Pavlović, novinarka Pinka, policajci koji na smrt prebiju čoveka u policijskoj stranici. Da sam policajac časno i moralno bi napustila MUP i otkazala poslušnost kriminalcu na čelu MUP- a koji radi protiv svog naroda“, naglašava narodna poslanica Danijela Nestorović.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare