Protest u Čačku protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Na Gradskom trgu u centru Leskovca večeras je održan protest sa kojeg je poručeno da se u Srbiji neće dozvoliti kopanje i eksploatacija "blaga pod zemljom".

Moderator i jedan od govornika, master student slikarstva Aleksandra Zdravković iz Leskovca, rekla je između ostalog da nije samo Srbija napadnuta već i jug Srbije.

„Jug je pust. Ostade na milost i nemilost. Vlasina, poslednje utočište netaknute prirode je napadnuta potencijalnim rudnicima. Kažu, tamo nema nikoga, pusto je. Pitamo vas: Šta je Vlasinska rosa, Vlasina? Dakle, jug Srbije je nameračen da se iz njega izvlači zlato, bakar i šta god nađu“, rekla je Zdravković.

Južnjaci, dodala je, nisu protiv rudarenja, već protiv „čerupanja i besni su što ih niko ništa ne pita“.

„Sve su nam uzeli, sada hoće i vazduh da nam uzmu“, navela je Zdravković.

Desimir Stojanović iz Rakite kazao je da se u Srbiji „jedan čovek razume u sve i pita za sve“ i da za njega uništavanje plodne ravnice od 200 hektara „ništa ne znači“.

„Nećeš kopati, nećeš rudariti“, ponavljao je više puta taj borac protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u Rakiti.

Na protestu je bilo najviše mladih iz skoro svih opština Jablaničkog okruga, ali i predstavnika političkih stranaka i aktivista koji nisu govorili, kao i predstavnika civilnog sektora.

Iza govornika je stajao veliki transparent na kome je pisalo: „Rio Tinto marš iz Srbije“, u potpisu – „Bitka za jug“.

Videlo se i nekoliko poruka ispisanih na kartonima, poput – „Neću za BG, hoću u Leskovac da živim!!!“, „Partijske njuške gde god da pogledaš“ i slično.

Skup je trajao oko sat vremena, a policija u uniformama nije viđena.

***

BONUS VIDEO – Vučić opet na gradilištu u vreme protesta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar