Foto: Shutterstock

Euro palete su veoma praktične. Viđamo ih svuda - u hipermarketima, magacinima, proizvodnim halama. Zahvaljujući standardu euro palete su rasprostranjene u svim granama industrije, ali i više od toga.

Još od vremena kada su nastale, euro palete su znatno olakšale pakovanje i transport širokog asortimana robe u raznim granama industrije. Patentirane su 1961. godine, a njihovi tvorci su braća Šveđani Ivar i Tore Svenson. Evropske železnice su bile te koje su naložile da se drvene palete za pakovanje standardizuju, a razlog je veoma jasan. Kada su nastale euro palate, vreme utovara tereta u vagone teretnih vozova smanjilo se na samo 10% pređašnjeg. Možemo slobodno reći da su euro palete unele ogroman pomak, omogućile smanjenje troškova i znatno pojednostavile pakovanje, utovar, istovar i transport.

Štaviše, euro palete su važne i zato što se one koriste za skladištenje robe. U magacinima i skladištima roba može stajati duži vremenski period. Iako je površina koju imamo na raspolaganju obično velika, magacini se neracionalnim korišćenjem mogu brzo popuniti. Stoga je važno da se napravi dobar i logičan raspored. Nešto što treba da bude brže dostupno, trebalo bi da stoji na mestu do kog ćemo lako doći. Roba se u magacinima povremeno premešta, upravo iz razloga da se lakše dođe do nečega što je trenutno potrebno, ali i da bi se što bolje iskoristio prostor. Red je važan, a zahvaljujući viljuškarima lako i brzo možemo reorganizovati raspored robe. Međutim, viljuškari nam ne bi bili od toliko velike koristi da ne postoje euro palete. Promer između dasaka euro paleta je pravljen tako da viljuške mogu da prođu i bezbedno zahvate i podignu paletu. Euro palete su četvorostrane, tako da je orijentacija gde se spuštaju manje bitna.

A zašto baš euro palete? Naziv potiče od žiga koje one obavezno na sebi imaju a to je oznaka EUR/EPAL. EPAL označava Evropsku Asocijaciju Paleta, koja je standardiciono telo osnovano 1991. godine. Zašto je kod ovako jednostavnog proizvoda važno da postoji standard osim što treba da se uklapa u dimenzije viljuškara? Istina je da postoje drvene palete koje imaju veoma slične dimenzije, ili čak iste spoljne dimenzije kao euro palete, a da ne potpadaju pod standard i nemaju žig. Razlog je taj što EUR standard propisuje mnogo više detalja od same dimenzije euro palete. Važno je sve. Dimenzije su precizirane u milimetar, zna se razmak i broj dasaka, kao i tačna šema zakucavanja eksera koji su specijalni. Čak i oni imaju svoj žig. Kada sve ovo znamo unapred, dobijamo euro palete koje su praktično sve iste. Menjaju se protokom vremena, tj. njihova svetla boja drveta potamni. Međutim, i to se lako da rešiti. Potamnele euro palete nisu za bacanje i dalje se mogu koristiti. Da bi to bilo moguće, jednostavno se naglasi da one pripadaju drugoj klasi. Novije, svetle euro palete su prema tome, prva klasa.

Što se tiče cena, ako želite da naručite euro palete prve ili druge klase od kompanija koje se bave njihovom prodajom, primetićete da je prva klasa skuplja. Međutim, u zavisnosti od toga kojom industrijom se bavite, možda vam nisu neophodne euro palete prve klase. Obično se osetljiviji proizvodi vezani za prehrambenu industriju i poljoprivredu pakuju na novije, svetlije euro palete prve klase.

Pošto je standard omogućio da je svaka euro paleta praktično ista, ima sličnu masu i istu nosivost – postala je moguća i njihova razmena. Zašto bi neko razmenjivao euro palete? Iz praktičnih razloga. Kada se neki proizvodi dovezu na paletama i istovare, kamion se može vratiti sa drugim praznim paletama, kako bi se ubrzao proces transporta i kako se ne bi euro palete gomilale na jednom mestu.

Euro palete su identičnih dimenzija što olakšava i njihovo slaganje – jedna na drugu. U skladištima robe, one mogu biti poređane po rafovima, odakle ih skidaju viljuškari. Konstrukcija euro palete je takva da im je težište nisko, tako da su veoma stabilne. Idealna nosivost je 1.500 kg, ali pažljivom raspodelom tereta mogu izdržati i veću masu tereta.
Potraga za euro paletama treba da krene od veb-sajta Oglasiko jer se tu nalaze modeli svih klasa sa cenama, opisima i informacijama o prodavcu. Tu možete saznati gde se nalaze prodajna mesta, naručiti euro palete i dogovoriti se kako da ih preuzmete. Pored euro paleta, prodavci u ponudi imaju i druge vrste nestandardnih drvenih paleta. Ukoliko su vam potrebne euro palete za pakovanje, transport i skladištenje vaše robe, znate gde treba da ih nabavite.