Novinarka ilustracija Foto:Shutterstock

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) organizovaće sutra u Beogradu javnu debatu o položaju medija civilnog društva i o modelima za uspostavljanje njihove održivosti.

U okviru debate biće predstavljena analiza materijalog položaja medija civilnog društva sa preporukama za uspostavljanje novog modela finansiranja – „Mediji civilnog društva na rubu egzistencije, ugrožen javni interes“, koju je NDNV pripremio na osnovu istraživanja sprovedenog tokom aprila i maja.

Na tribini koja će početi u 18 časova u prostorijama Fonda B92 govoriće Veran Matić iz Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM), glavna i odgovorna urednica portala Autonomija Branka Dragović Savić, pravni ekspert NDNV Veljko Milić a razgovor će moderirati programski direktor NDNV Dinko Gruhonjić.

„Uz konstantne pritiske i bezbednosne pretnje sa kojima se suočavaju, kao ključni problem ističu finansijsku neizvesnost, a većina čak radi na rubu egzistencije. Analiza dobijenih podataka pokazala je da postoji nesumnjiva potreba da se uspostave novi mehanizmi podrške medijima civilnog društva“, navodi se u pozivu.

PROČITAJTE JOŠ

U istraživanju je učestvovalo 15 lokalnih medija civilnog društva koji deluju u multietničkim sredinama iz različitih krajeva Srbije.

„Cilj javnih debata koje pokreće NDNV jeste da se društveni značaj medija civilnog društva i zakonski adekvatno prepozna i da im se obezbedi stimulativno okruženje“, piše u saopštenju.

Osim u Beogradu, planirane su debate i u Kragujevcu i Subotici.

BONUS VIDEO Novinari glineni golubovi – gosti Draža Petrović i Veran Matić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar