Foto: Shutterstock/Nikola Fific, Dragan Mujan/Nova.rs

Nakon što je u javnosti odjeknula vest da su u najvećem porodilištu u Srbiji, Ginekološko-akušerskoj klinici Narodni front, pokvarene klime, iz dana u dan javljaju se trudnice i porodilje iz cele zemlje, žaleći se na rashladne sisteme, koji delimično ili uopšte ne rade, posebno u ustanovama u unutrašnjosti, koje su i inače na margini srpskog zdravstva.

Nažalost, GAK Narodni front nije jedina ustanova u kojoj se trudnice i porodilje bore sa tropskim temperaturama u proteklih nekoliko nedelja, sve zbog neodgovornosti rukovodilaca bolnica, ali i resornih ministarstava i Vlade Srbije.

GAK Narodni font Foto:Privatna arhiva

“Roditeljskom portalu ‘Bebac’, od početka ovog toplotnog talasa javljale su se mame iz porodilišta Betanija u Novom Sadu, zatim iz Smedereva, Novog Pazara, Šapca, Kikinde, Leskovca, a očekujemo da se jave i iz drugih gradova. Majke kažu da klime uglavnom postoje u većini porodilišta u svim sobama, ali da ne funkcionišu, ili ih ima samo u određenim sobama, zavisi od ustanove. Tako da ako imate sreće smestiće vas u klimatizovanu prostoriji, a ako nemate, sledi vam borba sa vrućinom”, kaže za Nova.rs Jelena Ćirić Nikolić, urednica portala “Bebac”.

„Ovo je stavljanje flastera na ranu“

Nadležni samo parcijalno sad rešavaju problem, a jasno je da postoji nedostatak novca da sve klime servisiraju, naglašava ona.

GAK Narodni font Foto:Privatna arhiva

“Prosto ne mogu da poverujem u činjenicu da su sve klime, kao što neki tvrde, servisirane na vreme, a da sad imamo ovakav kolaps. Svakako su porodilištima neophodni centralizovani sistemi za hlađenje. Ventilacija u bolnicama treba da bude odvojen sistem od pacijenata, da mu ne budu direktno izloženi. Ovo što sad rade nadležni je samo stavljanje flastera na ranu, koju sigurno neće izlečiti ove godine”, kaže Ćirić Nikolić.

Portalu “Bebac” požalila se mama koja je ležala u GAK Narodni front, a njena beba je prevremeno rođena.

GAK Narodni front Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Obratila nam se žena koja je rodila dete mesec dana ranije. Prevremno rođena beba ne sme da se izlaže velikoj vrućini, kao ni novorođenče rođeno u terminu, jer nemaju termoregulaciju. Njoj je muž doneo ventilator, a od vrućine su joj se upalile grudi i nije mogla da doji. Bebe su bile u klimatizovanim prostorijama, ali su ih majkama donosili na dojenje u sobe bez klima. Tako su ih prebacivali iz prostorija sa podnošljivom temperaturom u one u kojima je bilo plus 40”, priča Jelena i dodaje da sistem ‘Bejbi frendli’ nije funkcionisao u ovakvim uslovima.

U porodilištima u unutrašnjosti se „snalaze“

Direktori opštih bolnica u unutrašnjosti, u okviru kojih su porodilišta, nisu se do sada žalili Ministarstvu zdravlja, ni ostalim resornim ministrima, na rad klima uređaja, iako je jasno da ovaj problem postoji u većini ustanova.

“Imamo osam soba u porodilištu, a klime su u četiri. U sobama je tri do četiri kreveta, a trenutno imamo samo devet porodilja. Na sreću, nema ih mnogo, pa smo mogli da ih rasporedimo u klimatizovane sobe. Bolnica je u starom objektu, instalacije su nesigurne, pa je teško bilo šta modernizovati i menjati, rekonstruisati. Radimo koliko možemo, snalazimo se”, kaže za Nova.rs dr Nenad Đorđević, direktor Opšte bolnice Smederevo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Na naše pitanje o klimatizaciji u porodilištu u Aleksincu, od direktora smo dobili poprilično konfuzan odgovor.

“Imamo novu bolnicu, tamo je sve klimatizovano i sređeno, ali još nije otvorena. Porodilište radi u staroj zgradi, a za klime ne znam, pitajte mog zamenika, ja sam na odmoru”, rekao nam je dr Goran Vidić, direktor Opšte bolnice Aleksinac.

Foto: Privatna arhiva Jelena Ivković

U porodilištu u Vršcu kažu da imaju klime i da su u funkciji, ali ne zahvaljujući državi i resornim ministarstvima, već donatorima.

“Sve smo dobili iz donacija do kojih smo sami došli. Da smo čekali državu i Ministarstvo zdravlja, ko zna kako bi nam sada bilo, na ovim vrućinama”, kaže za Nova.rs dr Tatjana Vešović, načelica Službe za GAK u Opštoj bolnici Vršac.

I Višegradska u problemu?

Na društvenim mrežama pojavile su se, međutim, žalbe na rad klima i u GAK Višegradska, drugom po veličini porodilištu u Srbiji.

Foto: Petar Marković

“U Višegradskoj od 20 soba na četvrtom spratu, klime imaju samo u tri. U ostalim sobama žene padaju u nesvest. Sestre su nam nudile led da se ohladimo, cimerke se međusobno ladile papirima, polivale vodom”, piše porodilja, koja je na svet donela bebu u ovoj bolnici, pre nešto više od dve nedelje.

Takođe, izvor Nova.rs iz jednog od resornih ministarstava, tvrdi da su iz donacija pripremili ventilatore za GAK Narodni front, ali nakon što je Vlada preuzela da reši problem, ova donacija preusmerena je odmah na GAK Višegradska.

Pročitajte još:

Međutim, kada smo pozvali direktora ove ustanove da pitamo o situaciji sa rashladnim sistemom, sve je demantovao i zapretio nam tužbom.

“Apsolutna je laž sve što ste naveli, jer se porodilje u GAK Višegradska nalaze u klimatizovanim sobama. Pratimo situaciju i u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i odgovornim ljudima, koji razumeju situaciju i žele da pomognu, radimo na tome da unapredimo naše kapacitete, kako bismo bili spremni za sve ekstremnije vremenske prilike i eventualne havarije. Molimo vas da prestanete da širite neistine, kao i paniku među građanima, jer u suprotnom bićemo prinuđeni da vas tužimo, ukoliko nešto takvo objavite”, stoji u odgovoru za Nova.rs dr Aleksandra Stefanovića, direktora GAK Višegradska.

Foto: Shutterstock

Da bi vlast reagovala na probleme, potrebno je, očigledno, da se iz svake ustanove pojedinačno pacijenti žale, umesto da inspekcija radi svoj posao.

“Žene u Srbiji su navikle na loše uslove. Nažalost, prihvatile smo ih kao normalne. Ako se neko ne seti da podnese žalbu, prijavu, nema reakcije nadležnih. Nemaju, očigledno, ni dovoljno inspektora koji bi morali da idu u redovne kontrole u sve ustanove u zemlji, a ne da čekaju da ih pacijenti usmravaju, pa da onda reaguju”, smatra Ćirić Nikolić.

Po svemu sudeći, direktori ustanova neće se ni ubuduće žaliti nadležnima na problem sa klimama, niti na bilo koji drugi, već će samostalno pokušati da ih rešavaju koliko mogu ili će ih prosto zataškati i “gurnuti pod tepih”. Dobar rejting ustanove u javnosti i skladan odnos sa vlašću, ipak ide ispred benefita pacijenata.

***

BONUS VIDEO: Mito i ostale dijagnoze srpskog zdravstva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare