Foto: Privatna arhiva, Twitter/Toskeson

Na slici izgleda grozno, ali je uživo još gore, jer fotografija ne može da dočara sav taj smrad vlage i memle sobe u kojoj je bila smeštena moja jednomesečna kćerka, priča za Nova.rs Vladimir Toškov iz Pančeva, koji je prethodnog vikenda alarmirao javnost objavom u kakvom su stanju pojedine sobe na dečjem internom odeljenju u pančevačkoj bolnici.

Toškov objašnjava da su njegove žena i kćerka smeštene prethodnog vikenda, jer je dete imalo povišenu temperaturu. Posumnjali su na kovid i, kako prenosi, testirano je i dete i majka. Majka koja nije imala nikakve simptome je bila pozitivna na kovid, a dete nije. Pošto je, prema simptomima, pretpostavljeno da i beba ima kovid, zadržane su u bolnici, a beba je smeštena u izlovanu sobu u delu pedijatrije, koji je namenjen majkama i deci koji su zaraženi kovidom.

“Na fotografiji izgleda grozno, a uživo izgleda još gore. Takav je u principu taj ćošak iznad kreveta za bebu. Posle sam saznao da oni imaju problem sa krovom. Fotografija ne može da vam prenese taj užas, taj smrad i vlagu” ističe naš sagovornik. 

Foto: Twitter/Toskeson

Objašnjenje nadležnih zašto je njegova kćerka u takvoj sobi je, kako prenosi, bilo da je to prostorija „u kojoj stoji aparat sa kiseonikom i koja je izolovana, pa u njoj dete može da bude samo, pošto zvanično nema kovid“. Druge sobe su, prema tom objašnjenju, sa više kreveta i u njima bi moglo da bude u kontaktu sa drugom decom ili majkama koje su kovid pozitivne”. 

“Međutim, najsmešnije od svega je što je ceo taj deo prazan. U tom delu koji je predviđen za majke i bebe koje imaju kovid, i gde, po mojoj proceni, ima jedno šest sedam soba, nema nikoga” naglašava Toškov. 

Naravno, pošto je otac alarmirao javnost, dete je prebačeno u drugu sobu, koje je prema onome što mu je prenela supruga, mnogo bolja.    

“Osoblje u bolnici je divno, sestre i doktorka su stvarno krajnje ljubazne. Međutim, uslovi su grozni. Zamislite da je socijalna služba po prijavi došla u moju kuću i videla da ja, ili bilo ko drugi, držim dete u takvim uslovima, istog momenta bi mi ga oduzeli” naglašava naš sagovornik.

Nova.rs je pokušala i u pančevačkoj bolnici da sazna zašto je jednomesečno dete smešteno u neuslovoj sobi, koliko je takvih prostorija u njihovoj ustanovi, kao i zašto se koriste za smeštaj bolesnika, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovore. 

Dr Slavica Plavišić, pulomolog u penziji, koja je pomogla ocu da alarmira javnost i da dete dobije bolje uslove smeštaja, nada se da “ u ovu šupu neće biti više biti primljena nijedna druga beba i nijedna druga mama“.

“Beskrajno mi je žao. Izvini bebo….izvinite roditelji. Sramota me je užasno. Boli me užasno”, napisala je ova doktorka iz Pančeva na društvenoj mreži X. I ona je sama pokušala da od rukovdstva bolnice dobije odgovor zašto se ovo sve desilo, ali bez uspeha. 

Doktorki Plavšić, kako je prenela za Nova.rs, javile su se posle ovih objava majke, koje su želele da ostanu anonimne sa pričama o lošim uslovima u pojedinim delovima te bolnice. 

Jedna od njih je opisala da je tokom zime boravila sa takođe  tada jednomesečnom bebom u tom delu. 

“Prozori koji ne dihtuju, raznorazni insekti šetaju po sobi, ne dao Bog da se svetla ugase” napisala je ta majka u poruci doktorki Plavšić.  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare