Foto:Screenshot/RTS

Istina o štetnim posledicama iskopavanja litijuma planirano ili ne - čula se u programu uživo Radio televizije Srbije (RTS). Dopisnik javnog servisa iz Nemačke Nenad Radičević nekoliko minuta govorio je o projektima rudarenja litijuma u ovoj zemlji koji su slični projektu "Jadar", a koji se realizuju veoma sporo ili potpuno stoje zbog žestokih kritika i zabrinutosti tamošnje javnosti u vezi sa ekološkim posledicama.

Jutarnji program RTS-a bavio se danas odjecima posete nemačkog kancelara Olafa Šolca koji je juče boravio u Srbiji. U njegovom prisustvu potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partenerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Sasvim neočekivano, dopisnik RTS iz Berlina Nenad Radičević, podelio je nekoliko minuta istine o rudarenju litijuma u Nemačkoj. Tako se najpre dotakao izveštavanja nemačkih medija o Šolcovoj poseti, koje je ocenio kao neoubičajeno veliko za posetu nemačkog diplomate stranoj zemlji.

Međutim, na pitanje voditeljke RTS o tome šta se sa projektima iskopavanja litijuma događa u Nemačkoj, dopisnik je počeo da jednostavno govori – istinu.

"Olaf Šolc je posle posete Beogradu, otišao na miting u Drezden gde nije govorio o litijumu, iako u okolini Drezdena postoji projekat vađanja litijuma iz stene. Taj i još nekoliko projekata koji su slični projektu Jadar poprilično stoje ovde, baš zbog ekološke zabrinutosti da bi rudarenje iz stene dovelo do ogromnih ekoloških posledica, kao i ogromne potrošnje vode i posledica na okolinu koje bi bilo teško ispraviti", rekao je dopsinik Radičević. 

Dodao je da projekat rudarenja litijuma iz dubinski podzemnih voda kod reke Rajne napreduje nešto brže, ali i da tu postoji opasnost od zagađenja površinskih voda.

„Olaf Šolc je u Beogradu rekao da je došlo vreme da neko drugi rudari litijum, da zemlje Evrope preuzmu odgovornost. Očigledno da su ekološki propisi teško izvodljivi, bar za sada ovde u Nemačkoj“, rekao je dopisnik RTS.

PROČITAJTE JOŠ

Podsetimo, u delu domaće javnosti poseta nemačkog kancelara Olafa Šolca naišla je na kritike, zbog mogućnosti da zapravo bude u uvod u početak kopanja litijuma u dolini Jadra. Iako je projekat kompanije Rio Tinto ponovo vaskrsnuo, nakon što je pre dve godine Vlada Srbije na njega stavila tačku, iz vrha srpske vlasti uveravaju da će biti transparentni.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare