Boris Gujaničić Foto: Mozzart

Brda, usponi, vetar, kiša... Nijedna prepreka nije nepremostiva kada ispred sebe imaš plemeniti cilj, a mladi Boris Gujaničić ga ima. Stići od rodnog Smedereva do manastira Ostrog kako bi pomogao svojim sugrađanima Matiji Zotoviću i Anđeli Petrović. Borisova trka humanosti duga je 540 kilometara, a Fondacija Mozzart će za svaki pređeni donirati sredstva za lečenje mališana.

U humani atletski podvig od 12 dana Boris je krenuo svim srcem i sa jednim plućnim krilom. Od trinaeste godine ovaj hrabri mladić živi bez levog plućnog krila koje mu je odstranjeno zbog ciste, ali ga to ne sprečava da trenira, trči i pomaže onima kojima je potrebno.

Stotine Smederevaca je 1. maja ispratilo hrabrog maratonca sa centralnog gradskog trga na dvanaestodnevni put. Porodica, prijatelji, saborci u ovoj plemenitoj borbi ovacijama su pozdravili Gujaničića, koji je trasirao svoju plemenitu rutu preko Mladenovca, Aranđelovca, Gornjeg Milanovca, Ovčar banje…

Na putu do Užica imao je uspon od čitavih 16 kilometara, ali ga je za Uskrs dočekalo prelepo iznenađenje.

„Hvala Fondaciji Mozzart što je dovela moju devojku u Užice da se vidimo. Njena podrška mi mnogo znači. Motivaciju mi daju vera i moja porodica, kao i ljudi koji šalju SMS poruke i uplaćuju novac na račune za lečenje mojih sugrađana, što je najvažnije u ovom poduhvatu. Noge me zasada slušaju i sve ide po planu“, poručio je Boris.

Boris Gujaničić Foto: Mozzart

Nakon Užica, Boris se zaputio ka Zlatiboru gde su ga čekala 24 kilometra uspona. Posle Zlatibora nastavio je ka Novoj Varoši, a najzahtevniji dani tek slede – sa najvećim kilometražama i usponima do Pljevlja i Đurđevića Tare. Šivnik i Vučije ucrtani su kao usputne stanice, a krajnji cilj je manastir Ostrog, gde planira da stigne 12. maja, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog.

Gujaničić je ovu trku planirao duže od godinu dana, a cilj mu je da svakog dana istrči oko 40 kilometara, odnosno po jedan maraton.

Iza sebe ima 20 polumaratona i maratona, kao i 5.000 kilometara pređenih tokom priprema za jednu od najvažnijih trka u životu. Ispred sebe ima samo jedno – veliki humani cilj da pomogne trinaestogodišnjoj Anđeli koja ima retku bolest izazvanu mutacijom CDKL5 gena i trogodišnjem Matiji kojem su od rođenja dijagnostikovane brojne anomalije.

BONUS VIDEO: Maratonac bez jedne noge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar