Na Savskom nasipu jutros je osvanula ograda koju čuva policija, može se videti na snimcima koje građani dele na društvenim mrežama.

„Hitno na nasip! Preko noći je postavljena ograda, tu je i Šapićevo Atlas obezbeđenje, tu je policija. NI ODLUKU SUDA NE POŠTUJU! Teško vama sa nama. MI BRANIMO NASIP, NASIP BRANI NAS“, poručili su na Tviteru na stranici Za naš kej.

Poslednji put je izvođenje radova pokušano krajem aprila, kada je među one koji mesecima unazad brane Savski nasip došao gradski urbanista Marko Stojčić. On je tada građanima rekao da radovi moraju da se nastave.

Građani su već krenuli u akciju i ograde su uklonjene i na njih je postavljena traka sa natpisom nelegalno.

Zdravko Janković iz Udruženja „Za naš kej“ posvedočio je da je ograda postavljena u ranim jutarnjim časovima oko četiri ujutru.

– Mi smo ovde bili već oko pola šest jutros, videli smo tu nekih desetak ljudi za koje se kasnije ispostavilo da su iz „Atlas security“, to je privatno obezbeđenje koje je angažovao grad Beograd. Oni su nam rekli da su oni tu da čuvaju ogradu i mi smo pozvali policiju, zato što je postavljanje ove ograde poptpuno nelegalno s obzirom na to da je Upravni sud doneo zabranu i obustavu radova po ovom projektu po tužbi koja je podneta. Tako da oni nikakvo pravo nisu imali da postave ogradu niti da je čuvaju – rekao je Janković i dodaj da je očigledno da gradonačelnik ne preza ni od čega, da ne poštuje zakone ove zemlje, odluke sudova, da pokušava da iskoristi jako tužan trenutak u kome se svi nalazimo nakon ovih masovnih ubistava da bi ostvario interese 28 zakupaca splavova.

Rekonstrukcija Savskog nasipa mesecima izaziva burne reakcije stanovnika novobeogradskih blokova i udruženja građana koja pokušavaju da zaštite Savski kej.

U više navrata građani su zatrpavali kanale koje su radnici javnih preduzeća iskopavali, a na teren je više puta izlazila policija. Novobeograđanima su u ovim protestima podršku davali i predstavnici opozicije.

BONUS VIDEO: Radna akcija: Deca i odrasli zatrpavaju rupu na Savskom nasipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare