Foto:Nova.rs

Meštani sela Velika Grabovnica kod Brusa, zabrinuti su da će im kompletna domaćinstva "skliznuti" zbog klizišta koje se pojavilo. Pukotine zemlje sve su vidljivije, a meštani nikakakav odgovor nisu dobili. Kažu da je klizište izazvano zbog velikog broja kamiona koji prolaze seoskim putem, jer se gradi gasovod ka Kopaoniku.

Prvobitni rok za završetak magistralnog gasovoda koji ide preko Brusa, Kopaonika, Raške i Novog Pazara bio je jun prošle godine, ali je pomeren za 2023. Razvodni gasovod od Aleksandrovca do Tutina dug je 116 kilometara, njegova izgradnja koštaće oko 52 miliona evra.

Foto:Nova.rs

Ali, investicija koja kasni sa završetkom, ipak ostavlja posledice. Naime, meštani sela Velika Grabovnica, kroz koje prolazi gasovod, uplašeni su za svoja domaćinstva, jer se pojavilo klizište.

Foto:Nova.rs

Porodica Milisavljević ima sedmoro članova. I domaćinstvo koje se kako kažu vekovima nalazi na istom mestu, jedino je što poseduju. Sada im je pretnja pokucala na vrata.

“Prolaskom teških mašina jedan deo puta je bio onemogućen. Uklanjanjem zemljišta koje je klizilo, izazvan je još veći odron. I celo domaćinstvo je krenulo da klizi”, kaže Vojislav Milisavljević iz Velike Grabovnice.

Foto:Nova.rs

Milisavljević kaže da je krajem juna razgovarao sa predstavnicima opštine Brus i Milenijum Tima kao izvođača radova. Smatrao je da je problem rešen.

“Naparavljen je načelni dogovor da se obezbedi taj put sa podzidom. Da se klizište ne dira, dok se situacija ne smiri i ne vidi šta dalje. Ali, taj dog

ovor nije ispoštovan. Poslat je dopis Milenijum Timu, ispred mesne zajednice Velika Grabovnica. Nikakav odgovor nismo dobili”, kaže ovaj meštanin.
Na trasi gradnje gasovoda u ovom selu još osam domaćinstava je ugroženo. Svi sa istim problemom – klizištem.

“Kada su počeli da grade gasovod i kada su potkopali ispod moje kuće, krenulo je klizište. Obećali su da će da saniraju. Pokidali su nam i creva kroz koja smo dovodili pijaću vodu. Rekli su da će da saniraju, ali ništa nisu uradili. Vode imamo nešto malo, nemamo dovoljnih količina”, kazao je meštanin Zoran Đurković.

Vojislav Milosavljević objašnjava da je Klizište proradilo kao direktna posledica izvođenja radova na gasovodu, a ne zbog vremenskih uslova ili bilo čega drugog.
Iz Milenijum Tima koji je nosilac posla, rekli su da u zoni gasovoda Aleksandrovac – Tutin, u selu Velika Grabovnica postoji formirano klizište, ali isključivo kao posledica obilnih padavina koje su se dogodile u januaru ove godine.

PROČITAJTE JOŠ

Smatraju da aktivaciju klizišta ni na bilo koji način nisu uzrokovali svojim radovima. Saopštili su da je pre početka bilo kakvih aktivnosti na izvođenju radova prethodila izrada projekta za izvođenje radova i elaborat za geomehanička ispitivanja tla. Napominju da su takva potencijalna mesta bila prepoznata u fazama projektovanja, bila bi obrađena u okviru samog projekta.

Kažu da su po formiranju klizišta, u dogovoru sa investitorom izradili projekte sanacije klizišta na pomenutoj lokaciji. Planirani rok početka radova na sanaciji je 1. avgust.

***

BONUS VIDEO: Vanredna situacija zbog klizišta u Aleksincu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar