Foto: Shutterstock/Madhourse

Kirija za stanove koji se nalaze u blizini fakulteta, u Beogradu, makar to bile i garsonjere, ide i do 500 evra mesečno, dok malo bolje prolaze oni koji odluče da smeštaj potraže na periferiji grada. Da stvar bude još gora, stanodavci često organizuju nešto što liči na proces selekcije za poslove ili postavljaju nerealne zahteve.

Za mnoge brucoše, koji po prvi put dolaze u Beograd, potraga za stanom je prava noćna mora. Cene stanova se penju iz meseca u mesec, do te mere da su mnogi primorani da biraju između života u lošim uslovima ili traženja alternativnih opcija van centra grada.

Prava je bitka naći stan u Beogradu

Jovana Tasić, brucoškinja na Fakultetu organizacionih nauka, ispričala je za Nova.rs da je stan u Beogradu tražila aktivno četiri meseca.

„Po ceo dan sam gledala sve moguće oglase. Na kraju sam pomislila da neću uspeti da pronađem nešto pristojno. Mislila sam da je teško upisati najkonkurentniji fakultet u zemlji. Međutim, prava bitka je bila naći stan u Beogradu“, ističe ona.

Požalila se da kirije u Beogradu nisu normalne.

Foto:Shutterstock

Kirija za pristojnu garsonjeru na nekoj pristojnoj lokaciji je minimum 300 evra, plus troškovi. Pri tome to nije ništa luksuzno. Moglo je da se nađe nešto i za 250 evra, ali to su već sve bili sutureni, podrumi ili premali stanovi koji nisu opremljeni i nišu baš uslovni za život. Takvi stanovi su na nekim daljim lokacijama, u Borči, Krnjači, Malom Mokrom Lugu… Jednosobni stanovi kreću se oko 500 evra, minimum 400 evra“, objašnjava ova brucoškinja.

Priča da stanovi na daljim lokacijama od centra, znaju da budu bolje sređeni od ovih koji su iole bliži centru i da se izdaju za manje novca.

„Ako je već daleko – da bude bar sređeno, ali džabe, kad morate da menjate po tri prevoza da biste stigli do fakulteta“, ističe Jovana.

Redovi zainteresovanih za jedan stan

„Ukoliko se pojavi na oglasima neki stan, da je cena prihvatljiva i da je lokacija pristojna, on se bukvalno izda za sat vremena. Vidite da je oglas objavljen pre 15 minuta, pozovete stanodavca, on vam kaže da dođete, a tamo je red od njih petnaestoro, dvadesetoro. Tako da možete da računate da je stan možda već izdat, pogotovo u ovim mesecima pre početka nove školske godine na fakultetima. Ako vam se desi da ne možete u toku tog istog dana da pogledate stan, takođe se možete oprostiti od njega“, savetuje naša sagovornica.

Foto: Shutterstock

Marija Milenković, brucoškinja na Fakultetu političkih nauka, priča za Nova.rs kako stanodavci znaju da postavljaju i neke krajnje nerealne uslove.

„Tražila da joj otplaćujem bicikl“

„Oni bi da dobiju što veće pare. Teško da ćete dobiti stan ako se neko ko radi javio na isti oglas, meni se barem to dešavalo više puta. Stanodavci imaju nerealne zahteve, na primer jedna žena mi je tražila da plaćam svakog meseca po 1.500 dinara za njen električni bicikl, pošto je nameravala da ga ostavi u tom stanu, smatrala je da bi ja trebalo da plaćam njenu ratu za taj bicikl“, podelila je sagovornica.

Dodaje kako je konkurencija ogromna.

„Ako ne pušiš, nemaš ljubimce, koje god njihove uslove da ispunjavaš ne znači da ćeš dobiti stan. Postalo je teže naći stan nego posao u Beogradu. Odeš na razgovor i stanodavci prave uži izbor od dvadesetoro koji su se prijavili za stan, bukvalno kao neki proces selekcije za posao“, objasnila je Marija.

Pročitajte još:

Dodaje kako se takođe često dešava da vam stanodavac izda stan za određeni iznos, ali ga istovremeno okači na sajtove za oglašavanje po većoj ceni.

Svašta se izdaje samo jer je na dobrom mestu

„Računaju da će možda da se javi neko od Rusa ili nekih drugih stranaca. I onda vam javi da imate dve nedelje da se iselite, jer mu se naravno više isplati da njima izda stan za skoro duplo veću cenu“, ističe Marija.

Prema njenim rečima, pojedini stanodavci traže da se potpiše ugovor da bi bili sigurni da će student da boravi u stanu duži period.

„Svašta sam videla. Razne rupetine, strašno je šta se sve izdaje. Desilo mi se kada sam bila da pogledam garsonjeru na Zvezdari koja se izdaje za 300 evra, da je stan je bio u suturenu, a stanodavac je rekao da je stan u prizemlju. Nije bilo kupatila, u kuhinji nije bilo frižidera. Bukvalno samo jedna mala sobica. Kupatilo je bilo van stana, trebalo je da se deli se nekim ko živi na prvom spratu. Čovek je smatrao da je to uredu jer je stan na dobroj lokaciji“, priča Marija.

Foto: Shutterstock

Studentima će biti sve teže

Direktor agencije ART nekretnine Uroš Jovanović objašnjava za Nova.rs da su visine kirija u odnosu na pre dve godine značajno veće, ali su se u poslednje vreme stabilizovale.

„Za studente to postaje sve skuplje i nepristupačnije. Cene za izdavanje stanova su trenutno za nekih 20 odsto niže, zavisi od lokacije do lokacije, od pika koji je bio sa dolaskom Rusa od pre više od godinu i po dana. Međutim, tih 20 odsto niže je opet mnogo više od cena koje su bile pre nego što su oni došli“, objasnio je Jovanović.

Nema projekcije da će cene nastaviti da padaju.

„Jednosoban stan na Dorćolu je sada 700, 800, pa i 900 evra u zavisnosti od kvadrature. Na periferiji, u Mirijevu recimo, takav stan može da bude i 400 ili 500 evra, a to je pre tri godine bilo 250 evra“, dodao je on.

Garsonjera
Ilustracija: Shutterstock/Madhourse

Sagovornik Nova.rs objašnjava da i od lokacije zavisi kolika će biti kirija za stan.

„Ako pričamo o Stomatološkom fakultetu, koji je dalje od centra, svakako da je jeftinije živeti u njegovoj blizini nego u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta. Ali znate kako studenti biraju, gledaju da bude što pristupačnija cena, a da stan bude povezan sa gradom. Jeftinije vam je da živite u Mirijevu jer imate prevoz koji staje ispred Pravnog fakulteta nego da živite kod Vukovog spomenika, u neposrednoj blizini fakulteta“, dodao je Jovanović.

Ističe da je studentima sve teže da nađu stan po pristojnoj ceni.

„Naročito su za studente nepristupačne cene u samom centru, jer se uvek nađe neko ko će platiti visoku kiriju. Suštinski više ne možete da nađete jednosoban stan koji je lep za 300 evra“, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare