Mladi kuvar Đorđe Bubanja iz Kragujevca, pre desetak dana, skuvao je obrok za jednu šestočlanu porodicu, koja se tokom vanrednog stanja požalila da nema hranu. Njegov gest pokrenuo je lavinu dobrih dela. Za kratko vreme u zgradi škole za kuvare organizovana je "narodna kuhinja" u kojoj se pod sloganom "Hrana za sve", dnevno priprema 200 obroka za građane koje sistem socijalne zaštite ne prepoznaje kao ugroženu kategoriju.
Humanost koju je pokazao mladi Kragujevčanin, naišla je na odobravanje, pa se oko njegove ideje da kuva za ugrožene, na Fejsbuk grupi „Pomoć Kragujevčankama“ vrlo brzo stvorila mreža pojedinaca i organizacija, spremnih da pomognu.
Volonterka Marija Milojević Lazarević za portal Nova.rs navodi da je već posle prvog humanitarnog obroka koji je Đorđe skuvao, pomoć počela da stiže sa svih strana.
„Javljali su se ljudi sa onim šta je ko mogao da ponudi, firme novac za namirnice, poljoprivrednici povrće, mesare i mlekare svoje proizvode, kuvari da kuvaju, a pojedinci su se čak javili da bickilima ili sopstvenim automobilima razvoze hranu“ navodi Marija na koji način se pokrenula zajednica.
Ohrabren podrškom koju je dobio od sugrađana, Đorđe Bubanja za portal Nova.rs kaže, da mu je drago, što je njegova ideja prerasla u humanitarnu akciju „Hrana za sve“.
„Video sam da se ljudi javljaju, dosta njih nema hranu, nemaju namirnice za decu, meni je to bilo nezamislivo da u 21.veku neko bude bez obroka. Onda smo došli na ideju da najugroženijim porodicama, koje su trenutno ostale bez posla, kuvamo bar taj jedan obrok dnevno, što je prva pomoć za svakoga od njih i mnogo im znači“, priča Đorđe.
Početni entizijazam jednog mladog čoveka, prerastao je u humanitarnu akciju, koju su podržale gradske institucije, organizacije i ustanove.
Kuhinju za pripremanje velikog broja obroka ustupila je Ugostiteljska škola „Toza Dragović“, donirane namirnice distribuiraju se preko humanitarne organizacije „Banka hrane“, grad Kragujevac je ustupio vozilo za dostavu, a 30 profesionalnih kuvara iz Asocijacije „HoReCa“ svakodnevno se smenjuje u pripremanju obroka.
U ovom lancu humanih volontera, sve je podređeno jednom cilju, a to je da kuvani obrok stigne tamo gde je najpotrebniji, navodi volonterka Marija, dodajući da prioritet imaju porodice sa decom, samohrani roditelji i penzioneri.
„U porodicima za koje kuvamo ima mnogo dece. Ovu akciju smo i pokrenuili da pomognemo ljudima koji su ‘nevidljivi’ u sistemu socijalne zaštite. Situacioni centar nam dostavlja spiskove porodica, koje pozivamo i nudimo pomoć. Sada kuvamo 200 obroka, a od tog broja polovina je za decu“ kaže Marija i napominje da se svakodnevno uvećava broj donatora koji žele da pomognu, ali i broj porodica kojima je potrebna pomoć.
Humanitarno kuvanje i mobilisanje zajednice da u vanrednom stanju pomogne svojim sugrađanima, pokrenuo je 28-godišnji kuvar Đorđe Bubanja koji je i sam pogođen trenutnom situacijom.
Zbog pandemije zatvoren je restoran u kom je radio, pa je privremeno bez posla, priča Đorđe i objašnjava da ga to nije obeshrabrilo, već da ga je motivisalo da svoje slobodno vreme iskoristi za pomoć dugiima, a kuvanje je, kako tvrdi, ono što najbolje ume da radi.
„Osećam se veoma zadovoljno i ispunjeno. Jako sam ponosan što smo pokrenuli sve ovo. Lep je osećaj, ne umem da opišem. Kada dođem kući uveče zadovoljan sam, ali sa druge strane tužno je što ovoliko naroda gladno u današnje vreme“, zaključuje Đorđe.