Staša Stanković Foto: Instagram/drstasastankovic

Staša Stanković, doktorka reproduktivne genomike na Univerzitetu u Kembridžu, svojim revolucionarnim radom transformiše svet ženskog zdravlja. Njen naučni tim razvija test kojim žena može da predvidi ulazak u menopauzu i tako planira majčinstvo a o svom radu će govoriti na Forbes Power Women’s Summit-u.

Njeno istraživanje fokusirano je na razumevanje genetike reproduktivnog starenja, plodnosti i menopauze, kao i njihovog uticaja na bolesti kod žena, uključujući osteoporozu i tumore.

Prva Forbes Adria regionalna konferencija koja će se održati 4. septembra u Beogradu, okupiće istaknute žene iz područja biznisa, lifestylea, zdravlja i lepote kako bi podelile svoja iskustva i zajedničkim snagama radile na osnaživanju položaja žena u društvu. Jedna od njih je dr. Staša Stanković, rođena Beograđanka, koja se školovala na Oksfordu i Kembridžu, gde je i postala doktor nauka na polju reproduktivne genomske medicine, piše Forbes.

Tim naučnika na Kembridžu, predvođen Stašom, prvi je dokazao da je manipulacijom gena, uz pomoć najnaprednijih genetičkih metoda, moguće produžiti reproduktivni vek, odložiti menopauzu i poboljšati plodnost kod žena. Ove revolucionarne otkrića koriste se za komercijalni razvoj testova za predviđanje plodnosti i početka menopauze, kao i za terapije nove generacije za reproduktivne bolesti.

Njena izuzetna posvećenost inovacijama u zdravlju žena donela joj je brojne nagrade, uključujući „McKinsey & Company Next Generation Women Leader“ i nagradu za najboljeg mladog istraživača ispod 40 godina od Međunarodnog društva za menopauzu.

PROČITAJTE JOŠ

Staša je prepoznata kao jedna od deset najboljih mladih naučnika u biomedicinskom sektoru u Velikoj Britaniji od strane Vlade Velike Britanije i uvrštena je među 11 naučnika sa najvećim uticajem na inovacije u oblasti menopauze i ženskog zdravlja prema Forbes-u.

Njen rad i doprinos medicinskoj nauci ne samo da otvaraju nove horizonte za razumevanje ženskog zdravlja, već i postavljaju temelje za buduće generacije naučnika i lekara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare