Protest u Gornjem Milanovcu protiv iskopavanja litijuma Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) saopštio je danas da su odmah nakon objavljivanja apela javnosti sa listom potpisa zdravstvenih radnika iz Gornjeg Milanovca protiv štetnog rudarenja litijuma usledili pritisci iz Ministarstva zdravlja da se potpisi povuku.

Oko sto medicinskih radnika iz Gornjeg Milanovca u četvrtak je dalo podršku borbi protiv rudarenja litijuma i bora u Srbiji, navodeći da bi to ostavilo nesagledive posledice po život i zdravlje ljudi. Naglasili su da njihov postupak „nije pitanje politike nego pitanje opstanka”.

PROČITAJTE JOŠ

SEOS je u saopštenju ocenio da Vlada Srbije „u ovim časnim predstavnicima lekarskog poziva očigledno vidi prepreku za sprovođenje svojih planova, koju treba na neki način ukloniti”, navodeći da su zbog toga usledila ućutkivanja, ucene, pretnje.

SEOS je pozivao sve zdravstvene radnike koji „drže do svog poziva, do radne etike, do Hipokratove zakletve i do zdravlja stanovnika Srbije” da stanu rame uz rame sa svojim kolegama iz Gornjeg Milanovca, da se „svojim znanjem, zvanjem i dostojanstvom usprotive uništavanju zdravlja i života ljudi u celoj zemlji” i da ne dozvole da se na ovaj način tretira najplemenitija ljudska delatnost.

Zdravstveni radnici iz Gornjeg Milanovca istakli su u apelu javnosti da osećaju potrebu da izraze mišljenje o posledicama koje će izazvati rudnici litijuma i bora, ukoliko budu otvoreni u Pranjanima ili i u bilo kom delu Srbije.

Oni su tom prilikom podsetili da je Srbija zvanično prva u Evropi po smrtnosti od zagađenja, a među prvima po smrtnosti od karcinoma i da zbog toga smatraju da bi „izlaganje isparenjima sumporne kiseline dovelo do nesagledivih posledica po zdravlje ljudi”.

BONUS VIDEO Održan protest i u Gornjem Milanovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare