Foto:shutterstock

Posle pisanja Nova.rs o ostavkama koje je juče na sednici Nastavno-naučnog veća, podnela cela uprava Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, oglasilo se Ministarstvo nauke. Oni demantuju navode da su vršili pritisak na ovu visokoškolsku ustanovu, već kažu da su njima, kao i ostalim naučnoistraživačkim organizacijama, samo tražili da “imenuju eksperta”.

Podsetimo, cela uprava ETF-a, na čelu sa dekanom Dejanom Gvozdićem, podnela je ostavku na sednici Nastavno-naučnog veća na kojoj je ovaj fakultet trebalo da se izjasni o kopanju litijuma i projektu „Jadar“.

Prema našim saznanjima, nedavno je u ovu visokoškolsku ustanovu stigao zahtev iz Ministarstva nauke da se zbog svoje stručnosti odrede prema projektu „Jadar“.

Naš dobor obavešteni izvor rekao je i da pritisak na članove Veća traje već nedeljama, a da je dekan bio izričito protiv toga da se ova ustanova izjašnjava o litijumu, budući da nije usko stručna za to.

Elektrotehnički fakultet Foto: Shutterstock

Nakon što su članovi Veća odbili da se izjasne o kopanju litijuma i podneli ostavke, oglasilo se Ministarstvo nauke.

Oni, naime, demantuju da su vršili bilo kakav pritisak na ovaj fakultet.

“Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija oštro demantuje navode iznete u članku objavljenom na portalu Nova.rs, pod naslovom ‘Otkrivamo detalje sa sednice na kojoj je cela uprava ETF- a podnela ostavku: Pritisak oko kopanja litijuma dolazio iz Ministarstva nauke’, a koji su u celosti ili delimično preneli drugi mediji”, piše u dopisu ovog ministarstva.

Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Takođe tvrde da nisu izvršili nikakve pritiske na upravu ETF-a.

“Niti smo na bilo koji način uticali na donošenje odluka fakulteta povezanih sa pitanjima eksploatacije litijuma ili bilo kog drugog pitanja iz oblasti zaštite životne sredine. Kao nadležno Ministarstvo, u trenutku izražene zabrinutosti javnosti za životnu sredinu, za cilj je imalo da građanima omogući transparentno i objektivno informisanje proverenim i naučno potkovanim informacijama i podacima. U ovom slučaju u vezi sa projektima ili aktivnostima koje potencijalno mogu imati uticaj na životnu sredinu, kako u dolini Jadra, tako i na teritoriji čitave Republike Srbije”, kažu u ministarstvu.

Usled pomenute “zabrinutosti” Ministarstvo je, kažu, uputilo poziv svim relevantnim naučnoistraživačkim organizacijama u državi, da se aktivno uključe u proces sagledavanja, razmatranja i stručne analize u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim fokusom na vodu, vazduh, zemlju i biodiverzitet (živi svet).

Pročitajte još:

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, tražilo je, ističu, da naučnoistraživačke zajednice kreiraju ekspertske grupe među predstavnicima najrelevantnijih organizacija iz oblasti zaštite životne sredine, rudarstva i energetike.

“Ni u jednom trenutku nije vršen pritisak po pitanju potencijalnog projekta ‘Jadar’, niti bilo kog drugog konkretnog projekta ili aktivnosti”.

Kada je reč konkretno o ETF-u, pisana komunikacija ostvarena je 6. septembra ove godine.

“Tada je ministarstvo uputilo dopis svim naučnoistraživačkim organizacijama, kojim su one pozvane da delegiraju po jednog eksperta za svaku ekspertsku grupu, koju će ministarstvo formirati u cilju što efikasnijeg daljeg rada i uključivanja najkompetentnijih istraživača za određene teme iz oblasti zaštite životne sredine”.

litijum

Kako je dalje navedeno, Elektrotehnički fakultet je 12. septembra ove godine uputio odgovor na pomenuti dopis, kojim je obavestio Ministarstvo da će Nastavno-naučno veće ovog fakulteta na prvoj narednoj sednici razmatrati ova pitanja, i eventualno odrediti predstavnika u navedenim ekspertskim grupama i nominovati administratora profila NIO za digitalnu platformu, koji će biti zadužen za razmenu podataka između baza koje poseduje naučnoistraživačka organizacija i platforme.

***

BONUS VIDEO: Dok se u skupštini nabrajalo koji dekani su podržali projekat Jadar, litijum je „pokosio“ ETF

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare