Foto:MINISTARSTVO ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su litijum i projekat "Jadar" šansa koju Srbija ne treba da propusti, uz očuvanje svih ekoloških standarda i životne sredine.

Ona je za Tanjug istakla da je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, koji je prošle nedelje potpisan u prisustvu predstavnika Srbije Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca, izuzetno važan za Srbiju jer govori o tome da je Srbija adekvatan partnet EU i da može jednu strateški važnu temu da podigne na viši nivo.

„Molim građane da ne polazimo od pretpostavki i da ne komuniciramo bez činjenica. Čekamo da se preda zvanična studija o proceni uticaja na životnu sredinu, i koliko sam informisana, predaće se tri studije za svaki deo posebno. Onog trenutka kada se zvanično preda, tada kreću i rokovi. Biće potpuno transparentan proces uz poštovanje svih zakona u Srbiji i uz poštovanje svih standarda koji važe u Evropi“, poručila je ministarka.

Vujovićeva kaže da će se Ministarstvo i Vlada Srbije truditi da u potpunosti uskladi zakone sa zakonima EU, kao i sve standarde kako bi životna sredina bila u potpunosti očuvana i kako bi negativan uticaj bio sveden na minimum, napomenuvši da Vlada Srbije neće dozvoliti ništa što će biti na štetu zdravlja i života građana i na štetu životne sredine.

Na pitanje da li Memorandum o razumevanju u vezi sa mineralnim sirovinama između Srbije i EU garantuje da će biti usklađeni zakoni sa evropskim po pitanju životne sredine, ministarka je rekla da je Memorandum za sada prvi korak da može da se radi na poštovanju zakona i standarda, ocenivši da Memorandum otvara vrata Srbiji da svi stručnjaci svetskih razmera koji se bave ovom temom mogu da se uključe.

„Mi smo i tražili od kancelara Šolca da se uključe i strani stručnjaci koji će moći da daju najbolje sugestije i modele kakvi su rađeni u svetu, da mi budemo jedan primer toga kako može da se radi na prosperitetu zemlje uz očuvanje životne sredine“, izjavila je Vujović.

Dodala je da je od projekta „Jadar“, procena studija uticaja na životnu sredinu u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare