Miloš Bešić Foto: Ivan Dinić/Nova

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić rekao je za N1 da ni u kojoj varijanti neće biti prodekan.

Prema njegovim rečima, kandidature za prodekana su pro forme i dodao je da se uvek glasa samo za dekana, prenosi N1.

„Kandidature za prodekana se dešavaju nakon što se završi izbor dekana“, objasnio je Bešić.

Na pitanje da li bi prihvatio da bude prodekan, Bešić je rekao „da ni u kojoj varijanti to neće prihvatiti“.

„Ja imam lične razloga pre svega, ali posebno sam se kritički poneo prema poslednjoj odluci Saveta (da Slaviša Orlović bude dekan), koja je po mom stavu protiv statuta“, rekao je Bešić za N1.

Nekoliko desetina studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu okupilo se u zgradi fakulteta u znak protesta zbog izbora profesora Slaviše Orlovića za dekana.

Aktuelni dekan FPN Dragan Simić rekao da Orlović nije izabran, jer je dobio 13 glasova. On je precizirao da Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta, to jest 14 glasova. Na današnjoj sednici Saveta glasalo je 16 članova, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su bila nevažeća.

Međutim, nakon toga, jedna od članica Saveta FPN potvrdila je za N1 da je Slaviša Orlović, ipak, izglasan za dekana, a tu informaciju u međuvremenu je i potvrdio član Saveta FPN Uroš Šuvaković za Insajder. Međutim, zavnične odluke još nema.

Studentnkinja FPN Emilija Milenković je rekla da su studenti Savetu FPN dali rok od tri dana i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

Pred glasanje je petoro profesora podnelo ostavke na mesto člana Saveta fakulteta, a predsednik Saveta Dušan Vučićević je isto učinio u četvrtak, tako da njih šestoro nisu učestvovali u izboru Orlovića za dekana.

Studenti i jedan broj profesora protive se njegovom izboru zbog prijave za seksualno uznemiravanje studentkinje iz 2014. godine. Ova prijava nije dobila sudski epilog, niti se na nju mogu retroaktivno primeniti pravilnici o seksualnom uznemiravanju koje je Univerzitet u Beogradu usvojio prethodnih godina.

Danas je bio održan i protest studenata ispred FPN, čija je glavna poruka bila da se ne može tolerisati seksualno zlostavljanje na fakultetu i moraju se preduzeti koraci kako bi se utvrdilo šta se dogodilo i da se procesuiraju.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare