Miloš Bešić Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Miloš Bešić, profesor Fakulteta političkih nauka, za Nova.rs kaže da da neće biti prodekan za nastavu "u ovom, niti u bilo kom drugom scenariju", iako se njegovo ime navodi u odluci od 6. septembra, a u kojoj piše da je Orlović novi dekan. On ističe da je odustao od kandidature za mesto prodekana još u junu ove godine.

Prof. Bešić je prvobitno pristao da bude deo prodekanskog tima profesora Slaviše Orlovića, tačnije bio je jedan od kandidata, ali je odustao nakon brojnih spekulacija povodom izbora novog dekana.

On je, naime, početkom juna ove godine mejlom obavestio članove Nastavno-naučnog veća tog fakulteta da neće biti kandidat za prodekana.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Od prvog trenutka rekao sam da neću biti prodekan u bilo kom scenariju. Izbor  za prodekana je neformalan, glasa se za dekana, to je važno. Odluka Saveta o novom dekanu je bila sporna, zbog broja članova Saveta. Razumeo sam da je Orlović još pre nekoliko meseci podneo ostavku, jer izbori za dekana nisu bili uspešno okončani. Moje je mišljenje je da je Savet bio krnjeg sastava i da Orlovićev izbor nije ispravan“, kaže Bešić za Nova.rs.

Foto: Nova

Prof. Bešić je u junu izjavio da odustaje od kandidature u svetlu sveukupne kompromitacije postupka izbora dekana Fakulteta političkih nauka i usled izvesnog kršenja Statuta od strane Saveta Fakulteta.

„Ja imam lične razloga pre svega, ali posebno sam se kritički poneo prema poslednjoj odluci Saveta (da Slaviša Orlović bude dekan), koja je po mom stavu protiv statuta“, rekao je tada Bešić .

Miloš Bešić Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Podsetimo, prof. Slaviša Orlović treblao bi od oktobra da preuzme funkciju dekana FPN-a, uprkos brojnim optužbama i protivpravnom izboru. Naime, njega je još 2014. godine studentkinja optužila za seksualno uznemiravanje, a u junu ove godine, nakon spornog izbora za mesto dekana, javilo se još nekoliko devojaka koje su ga optužile za uznemiravanje.

Pročitajte još:

Na Nova.rs juče smo objavili odluku o izboru Slaviše Orlovića za dekana, a u njoj se pominju četiri prodekana, jedan od njih je Miloš Bešić.

U odluci stoji da su za prodekane, koji su bili članovi Orlovićevog tima, na isti period izabrani Stefan Surlić, prodekan za studije I stepena visokog obrazovanja, Sanja Domazet, prodekan za studije II i III stepena visokog obrazovanja, Miloš Bešić, prodekan za naučnoistraživačku delatnost i Zoran Vesić, prodekan za razvoj Fakulteta.

***

BONUS VIDEO: Studentkinje FPN o odluci prema kojoj je Slaviša Orlović izabran za dekana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare