"Dobar dan, ja bih da zakažem venčanje". "Dobar dan i Vama, nemamo nijedan slobodan termin, ali možete u Sopotu da pokušate". Ovako je izgledao razgovor Milice J. iz Koteža i radnice u opštini Palilula, kada je pokušala da zakaže termin za venčanje. Termina, kako su joj rekli, nema - svi su zakazani čak do novembra. Ostale su samo prigradske opštine, kao što je Sopot. Naša ekipa je istraživala, a po onome što smo saznali, izgleda da su ostali slobodni termini za venčanja samo radnim danima. Vikendi su odavno "pukli".

Mladenci se obično venčavaju vikendom (subotom ili nedeljom), kako bi gosti mogli da im dođu na svadbu.

Naravno, ima izuzetaka, pa je tako u poslednje vreme počela organizacija venčanja radnim danima, obično petkom ili ponedeljkom.

Međutim, neki parovi su primorani da se venčaju četvrtkom, baš kao naša sgaovornica Milica J. iz Koteža kojoj je zaposleni u Оpštini Palilula predložio samo taj dan, jer kako kaže, drugih termina nema.

Foto: Steve Smith / Alamy / Alamy / Profimedia

„Ja nisam venčana, prosto mi to nije bilo važno. Rodio se sin, pa ćerka i razmišljali smo da ih oboje krstimo i da se venčamo istog dana. Otišla sam u opštinu s namerom da zakažemo datum u narednih dve nedelje, eventualno mesec dana. Ma kakvi, kažu nema ništa do novembra. Nisam mogla da verujem“, kaže naša sagovornica.

Dodaje da je molila službenicu u Оpštini za bilo koji termin do jula.

„Nisu imali ništa da mi daju u našoj opštini, pa su mi ponudili Sopot. Zamislite. Srećom, brat od mog komšije radi u opštini, pa nam je pronašao jedan slobodan četvrtak. Šta da radimo, bolje i to nego ništa“, kaže ona.

Svadba radnim danom

U Udruženju „Ivent industrija“ za Nova.rs kažu da mladenci organizuju venčanja godinu dana ranije.

„Veliki je broj ljudi koji čekaju na venčanja i sve druge proslave i bukvalno su svi vikendi do polovine oktobra u mnogim objektima popunjeni. Zbog toga mladenci zakazuju svadbe i za četvrtak i petak, pa su i ti dani što se tiče venčanja sada postali kao vikend“, napominju u tom udruženju.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog toga su veliki ugostiteljski objekti i oni koji imaju više hala za proslave odlučili da svadbe i ostala veselja organizuju i radnim danima.

Prema rečima Boška Bubanje iz restorana „Dajmond garden“, budući bračni parovi su posebno zainteresovani za proslave u julu, pogotovo oni koji iz inostranstva dolaze u Srbiju na odmor.

„Svi termini za vikende do septembra su popunjeni. Očekujem da do kraja meseca bude proslava rođenja, krštenja i punoletstva, a onda nakon toga da će masovno krenuti i svadbe. Što se tiče kapaciteta, mi možemo da primimo dosta ljudi, a s obzirom na broj sala, bez problema ćemo moći da organizujemo svadbe i proslave svakoga dana. Daj Bože da bude tako! Jedino otežava što je sve poskupelo, ekipe konobara i kuvara su ‘razbijene’, a sad kad ih tražite, hoće veće dnevnice, a tu je i skok cena svega“, jasan je Nešović.

Foto: Shutterstock

Ugostitelji i vlasnici sala za proslave kažu da su gotovo svi vikendi u julu, avgustu i septembru rezervisani, a telefoni ne prestaju da zvone i dalje jer se traži termin više. Navala je i na zakazivanje termina kod matičara, u salonima venčanica, kod frizera i šminkera.

Iz Оpštine Palilula kažu da ima slobodnih termina, ali samo radnim dnaima – utorkom i četvrtkom.

„Informacije o zakazivanju venčanja mogu se dobiti isključivo lično, ne i preko telefona. Za zakazivanje termina venčanja dovoljno je da dođe jedan od mladenaca sa svojom ličnom kartom. Ipak, prilikom sačinjavanja zapisnika potrebno je prisustvo oba mladenca“, kažu kratko iz Оpštine.

PROČITAJTE JOŠ:

Venčanje u opštini je nekada podrazumevao da budući mladenci moraju fizički da prisustvuju u opštini, međutim u poslednjih nekoliko decenija je sve popularniji izlazak matičara na teren, odnosno u salu ili restoran gde se venčanje održava.

Više od 10.000 dinara za izlazak na teren

Svi oni koji žele da ih matičar venča u raskošnom prostoru koji su izabrali za proslavu svog najvažnijeg dana u životu, moraće da izdvoje okvirnih 12.515 dinara za jednu takvu posebnu uslugu.

Oni koji žele da sklope brak u sedištu matičnog područja, odnosno u opštini, moraće da izdvoje sumu od 300 dinara za republičku administrativnu taksu.

Ukoliko su budući mladenci nemoćna, bolesna, ili stara lica, mogu da zatraže izlazak na teren matičara za samo 257 dinara što će im omogućiti medicinska dokumentacija.

BONUS VIDEO: Bogatstvo za svadbu u Srbiji! Koliko košta proslava venčanja danas?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare