Foto: Vesna Lalić, Zoran Lončarević/Nova.rs

Narodni poslanik iz stranke Zajedno, Đorđe Miketić, reagovao je na gužve na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu navodeći da se osoblje na zemlji zaposleno preko kompanije Vansi nalazi u navodnom "tihom štrajku". Stranka Zajedno zbog toga zahteva da se hitno uputi inspekcija rada na aerodrom.

Stranka Zajedno traži i da se objavi tajni ugovor sa kompanijom Vansi i da se pod hitno promeni zakon o radu koji će „konačno radnike, a ne investorski profit staviti u prvi plan“.

„Mi kao društvo moramo da odlučimo, da li želimo da štitimo ljude i radnike ili investitore. Za nas u stranci Zajedno, nema dileme, svaki investitor je dobrodošao ali mora da radi transparentno, po zakonu i da poštuje prava radnika, kakva su recimo u Francuskoj, za šta se mi borimo“, ocenila je stranka Zajedno.

Poslanik Đorđe Miketić istakao je da navodno taj „tihi štrajk stvara haos i višesatna čekanja putnika“.

„Na aerodromu Beograd, koga je pod koncesiju uzeo francuski ‘Vinci’, osoblje na zemlji je u štrajku i zbog toga se stvara haos i višesatna čekanja putnika. Po podacima koja su do mene kao narodnog poslanika došla, osoblje na zemlji (‘ground hendler’) zaposleni preko Vansija su u tihom štrajku, tačnije zbrinjavaju svaki drugi kofer jer Vansi odbija da im podigne plate“, tvrdi Miketić u pisanoj izjavi.

Poslanik stranke Zajedno tvrdi da je problem navodno nastao jer „Er Srbija ima svoje osoblje na zemlji koje opslužuje samo avione Er Srbije i koji imaju veće plate nego Vansijevi zaposleni“.

„Oni su od francuske kompanije tražili povećanje plata, da se izjednače sa ostalim zaposlenima koji rade isti posao, međutim, nisu je dobili i sada su u tihom štrajku. Kao odgovor na štrajk, umesto razgovora sa svojim radnicima, kompanija Vansi je raspisala konkurs za zapošljavanje novog osoblja na zemlji, kako bi verovatno kaznila one pobunjene“, rekao je Miketić.

Foto: Facebook/Aerodrom Nikola Tesla Beograd

„Takođe, republička inspekcija rada ne dolazi da izvrši uvid u stanje, iako ih je resorni ministar Vesić najavio i javno ‘pozvao’. Umesto toga, svi ignorišu problem a putnici ispaštaju. Skoro da ne postoji putink da nije imao problem sa koferom u poslednjih mesec dana na beogradskom aerodromu“, dodao je Miketić.

***

BONUS VIDEO – Da li je ovo početak kraja divljim taksistima u Beogradu: Policija najavila pojačanu kontrolu na aerodromu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar