Potpredsednica SSP i narodna poslanica Marinika Tepić provela je noć na železničkoj stanici Prokop, zajedno sa još 80 građana koji se bore protiv rudarenja litijuma. Kako navodi za Nova.rs, oko 200 pripadnika policije u punoj opremi i još najmanje 40-50 onih u civilu upali su na prokop i rasterali građane. Kaže da je situacija izgledala kao da je na delu teroristički akt, zbog čega su građani plakali.

„Nažalost, aktivisti Ivan Bjelić i Nikola Ristić su privedeni. Oni su se vezali, zbog čega su i odvedeni u policiju. Scena je bila krajnje jeziva. Ja sam samo za donji deo rekla da je bilo oko 200 pripadnika policije. Nas dok su sprovodili, potiskivali, gurali da se popnemo i da izađemo, to je bio ceo kordon pri tom samom izlazu, pa onda uz stepenice, zatim gore kad smo se popeli, pa opet na izlazu… Opet poređan kordon ispred same stanice. To je bilo kao teroristički akt“, objašnjava Tepić za Nova.rs koja je napustila železničku stanicu nakon što su se svi razili.

Dodaje da je uočila da su nju i ostale građane nenomalno snimali pripadnici policije, ali i oni koji su bili u civilu i s fantomkama na glavi.

„Iz svakog ugla su nas snimali, zaista. Meni se jesu obratili sa ‘narodna poslanice’ i da treba da izađem, ja sam rekla da mi ne pada napamet da izađem pre bilo koga drugog i da ću izaći poslednja. I bilo mi je prvo važno da žene budu bezbedne. Pregovarala sam s njima da me puste da ostanem s njima i tako je i bilo. Mi smo videli dva sata pre toga da se nešto sprema, bilo je pitanje sata kada će doći do nekog zapleta, samo nismo znali da će to biti na ovaj način“.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Novi Beograd Foto:Nova.rs

Ističe da joj nije padalo na pamet da ode prva jer je osećala odgovornost zbog okupljenih, a posebno mladih.

Građani nisu bili uplašeni, tvrdi ona, ali kaže da su plakali iz očaja što se država ovako ponela prema njima – kao da su teroristi.

„Nisu mogli da poveruju kakva je naredba stigla, razočarali su se. Starije žene su se pripadnicima vojske obraćale kao majke, ove mlađe kao sestre, počele su da pevaju, baš je bilo emotivno, a te suze su bile suze očaja da je narodna policija dobila takvu naredbu. Policija je čekala momenat da se proredi skup. Mi smo znali kada su poslendji ljudi odlazili oko dva-tri ujutru, znali smo da čekaju momenat, ali smo čekali i mi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojedini su se opirali naredbi policije, kaže Tepić za naš portal.

„Moram napomenuti da su se pripadnici policije trudili da ne privode osim one koji bukvalno nisu želeli da se pomere, a to su dvojica aktivista. Opirale su se žene, nekoliko starijih gospođa i znali smo da će biti grubi prema njima ako ne izađu mirno. Neke su držali mirno za podlakticu, gurali su neke devojke… Delovalo je sve kao na filmu. Taj zvuk koji s ečuo od njihove opreme, te puške koje se čuju kada koračuju… To je samo po sebi jezivo i uznemirujuće. I onda tako korak po korak krenu da vas potiskuju, jedni s leđa, drugi spreda, mi smo bukvalno bili u čepu i kada više nisi imao kud, onda su krenuli jednog po jednog da izvode, prvo zamole da se dobrovoljno udalje“, objašnjava dalje narodna poslanica.

Protest protiv rudarenja litijuma blokada Železničke stanice Novi Beograd Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Krenulo je gurkanje, potiskivanje telima, a neke građane su pripadnici policije iznosili.

„Prema meni nisu na taj način postupali, ali verujem da na kraju ne bi oklevali“, dodaje ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Na železničkoj stanici Prokop nema nikoga, železnički saobraćaj je uspostavljen, a ministar saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će ministarstvo na čijem je čelu podneti tužbe za naknadu štete, kako je rekao, protiv huligana koji blokiraju pruge.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić naveo je da će biti podnete prekršajne i krivične prijave za narušavanje javnog reda i mira i kršenje zakona.

BONUS VIDEO: Policija – Prokop – građani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare