Voda Zrenjanin
Javna česma u Zrenjaninu Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbiju pogađa jedan od najtoplijih talasa u istoriji merenja temeperature kod nas. Od lekara na dnevnom nivou stižu upozorenja građanima da se pridržavaju preporuka, od kojih je jedna - povećan unos vode. Sa druge strane, u niz opština po Srbiji već su uvedene restrikcije zbog prekomerne potrošnje.

Već duže od nedelju dana, živa u termometru u većini mesta u Srbiji dostiže približno 40 stepeni. Na teritoriji cele zemlje upaljen je crveni meteo-alarm, što pokazuje da su vremenske prilike opasno po ljude.

I kao da to nije dovoljno, određeni broj stanovnika Srbije se na +40 stepeni suočava sa restrikcijama vode.

Očajni i bez rešenja, najčešće se obraćaju medijima, pa tako saznajemo u kojim su sve mestima česme suve.

U Ljigu teška situacija

Situacija je posebno teška u Ljigu, gde je osim funkcionisanja građana ugrožena i privreda. To potvrđuje i jedan od tamošnjih stanovnika.

Foto: Shutterstock

„Jedan dan jedna naseljena strana Ljiga ima vodu, a drugi dan – druga. Vrlo je otežan život u domaćinstvima, a da ne govorim o preduzećima, ugostitiljeskim radnjama, frizerskim i kozmetičkim salonima kojima je faktički rad sa vodom neophodan. U Ljigu je alarmantna situacija i imam osećaj kao da živimo u 18. veku“, rekao je jutros za TV Nova Vukosav Sredojević iz Grupe građana „Domaćinski odjek“.

U Grockoj vode ni za lek

Meštani beogradskog naselja Grocka alarmirali su novinare N1 zbog teške situacije sa nestašicom vode.

MAPA Mesta u Srbiji koja nemaju vodu jer su restrikcije ili je voda neispravna
Mapa: Google maps

1Misaona imenica nam je postala voda u vodovodu. Ona i kada dođe, a to je retko, onda se višečlane porodice nekako snalaze. Nemoguće je živeti bez vode na ovakvim temperaturama“, rekao je meštanin Grocke Budimir Tešić.

PROČITAJTE JOŠ

„Plaćam vodu, nemam vodu, kupujem vodu. Snalazimo se preko bunara, koji je sada presušio. Kada zovnem Vodovod, kažu mi ‘pa nema ni Zemun’“, dodala je njegova sugrađanka Vesna Oro.

Sela oko Topole nemaju ni kapi, u gradu – restrikcije

Šumadijska varošica Topola i okolna sela još jedna su tačka na mapi Srbije koja kuburi sa vodom tokom toplotnog talasa. Prema pisanju N1, poslednja tri dana sela u okolini Topole su potpuno bez vode. Kada je o gradu reč, tamo su restrikcije od 22 sata uveče do 6 ujutru.

Osim toga, restrikcije vode u Topoli počele su nikada ranije tokom leta, – već 10. jula.

Voda česma Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Bez vode su i Valjevu. Nema je čak ni u selu koje je vodoizvorište za čitav grad. Slavine su, prema pisanju N1, suve i u selima u okolini Brusa. Slično je i u Gornjem Milanovcu.

Da kubure sa vodom, tokom jučerašnjeg dana saopštili su iz niškog vodovoda. Građanima je upućeno upozorenje da vodu troše racionalno, jer je nema dovoljno. Kada je o Nišu reč, sa nestašicom se suočavaju u selu Pasi poljana, kao i u Malči gde je nedavno rekonstruisan vodovod.

Restrikcije su zabeležene i u Bujanovcu, gde pojedina okolna sela nemaju ni kapi vode.

Voda neispravna od Padinske skele do Barajeva

Građani u Padinskoj skeli, Železniku, Rakovici i Barajevu se prema pisanju medija po ovim vrućinama suočavaju sa neispravnom vodom. Tako je prema tvrdnjama inicijative „Pravo na vodu“ i Udruženja građana „Voiim Padinjak“ voda u Padinskoj skeli – zatrovana arsenom. Građani su je konzumirali 23 dana ne znajući za to.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare