Foto: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić rekla je da je lek za decu leptire, koji u proseku košta 600.000 evra, stigao u Srbiju, kao i da će dvoje dece danas početi svoje lečenje.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) zaključio je okvirni sporazum za nabavku lekova za lečenje dve retke bolesti za decu leptire i eozinofilni ezofagitis, a novac koji će država izdvojiti iznosi 143,9 miliona dinara.

„Mi smo među prvima prijavili za lek za decu leptire, to je u stvari genetska krema. Radi se o specifičnom retkom oboljenju, deca trpe bolove 24 časa. Upravo smo zbog toga aplicirali za lek, za nama su aplicirali Francuska i Nemačka, pa i ostali. Lek je stigao 15. avgusta, vršila se obuka lekara i već danas bi trebao da počne sa primenom u Srbiji“, rekla je Radojević Škodrićeva za TV Prva, prenosi Tanjug.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je reč o antibiotiku „palitreks“, Radojević Škodrićeva podseća da se on već tri godine ne proizvodi.

„Pre tri godine smo javno izašli, rekli da je proizvođač prekinuo proizvodnju ‘palitreks’ sirupa i odmah obezbedili zamenu i to postoji više iz grupe cefalosporina antibiotičkih sirupa. Kada je u pitanju palitretska kapsula, njih ima sasvim dovoljno na tržištu, cefaleksin, antibiotika, kapsula ima sasvim dovoljno“, rekla je direktorka RFZO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar