Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Tropsku vrućinu i prvi dan jula meštani Sremčice dočekali su bez vode koju nemaju već sedam dana. Svako leto kažu ista priča - umesto iz slavina, voda poteče jedino iz cisterne i flaše. Iako su ekipe Vodovoda na terenu, ne nadaju se da će problem biti rešen, jer kroz ovo prolaze unazad godinama. Naši reporteri razgovarali su sa meštanima ulice u kojoj se kvar dogodio, a među njima je i porodica sa tek rođenom bebom.

Nedaleko od samog centra Sremčice, skreće se u Trebešku ulicu. Ionako uzak put „blokira“ mehanizacija Vodovoda. Meštani dela ove, i nekoliko okolnih manjih ulica već sedam dana su bez vode. Iako zvuči čudno. na to su već navikli, jer ih ova muka sačeka svakog leta.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ključ problema krije se u starim vodovodnim cevima, koje datiraju još iz šezdesetih godina prošlog veka.

Na sredini Trebeške ulice zatičemo radnike JKP Vodovoda, koji su prokopali put na nekoliko mesta. Nešto niže nalazi se cisterna, koja je ovih dana jedini izvor pijaće vode meštanima ovog čukaričkog naselja.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pored česme u dvorištu je i žitelj ove ulice Radomir Nedeljković, koji proverava ima li bar koja kap da poteče iz slavine. Kaže nam da tu jedino malo i poteče vode u toku dana, ali nedovoljno za svakodnevno funkcionisanje.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ništa me ne pitajte, ovo je sedmi dan da nemamo vodu. U kući imam bebu od mesec dana, to mi je unuka. Šta da radimo, uzimamo tu vodu sa cisterne i polivamo se vodom iz flaša, tako se tuširiamo po ovom vremenu“, kaže Radomir.

Dodaje da je ovako svake godine i da ne znaju kada će problem biti rešen. Nedaleko od česme poređano je nekoliko napunjeih flaša vode.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Jednom cev pukne ovde pored moje kuće, pa oni dođu. Ne prođe ni nekoliko dana, pukne ponovo negde gore i tako svaki put“, kaže nam Radomir.

Nekoliko minuta posle razgovora sa njim, na kapiji smo dočekali i njegovu suprugu koja je u ruci nosi punu kesu flaširane vode iz prodavnice.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ne pitajte me ništa, svako leto nam je ovako. Zimi pa i bude dobro, a leti je uvek ovako. Tek rođena beba nam je u kući, šta dalje da kažem“, navodi ova meštanka Sremčice.

Naša ekipa boravila je u Sremčici u rano popdne, kada je, kako su nam objasnili, većina žitelja na poslu.  Ipak, pored cisterne smo uspeli da pronađemo još jednog stanovnika ove ulice, koji je hteo da ostane anoniman.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Ovoga puta je cev pukla na četiri mesta. Dođu, zakrpe – ono opet pukne. Umesto što su svaki put to krpili, bolje da su jednom uradili kako treba, sada ne bismo imali ovakav problem. Evo, sada su iskopali put na četiri mesta, ne mogu dalje da nastave, jer ni to prvo mesto nije zatrpano. Kažu da će se potruditi da bude gotovo do sutra, ali sumnjam da će u tome uspeti“, kaže sagovornik našeg portala.

Dodao je da ih je sinoć posetio predsednik opštine Čukarica i da je obećao da će nove cevi biti postavljene.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Da na visokim temperaturama više ne može da izdrži ni mehanizacija, pokazuje i primer bagera koji je „prokuvao“ u trenutku dok smo pričali sa našim sagovornikom.

To je ujedno, pored cisterne, bilo i jedino mesto u delu ove ulice gde je bilo vode – budući da je doslovno prelivala iz „proključale“ mašine.

Sremčica nema vode Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Meštanima ove ulice nadu da će problem sa vodom konačno biti rešen ulilo je obećanje JKP „Vodovoda“ od pre dve godine. . Kako su ranije pisali mediji, rekonstrukcija vodovodne mreže, bila ja najavljena za prošlu godinu, ali se to očitno nije desilo.

Samo u 2022. i 2021. godini, ekipe „Vodovoda“ izlazile su na teren čak šest puta i uvek je razlog bio starost cevi.

Trebeška ulice, duga tek nekoliko desetina metara, vodom se snabdeva iz dva pravca. Jedan je iz 1961. godine, a drugi iz 1965.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, na sajtu JKP „Vodovoda“ naznačeno da da bi meštani Sremčice vodu trebalo da dobiju do 22 sata, uz informaciju da je cisterna postavljena upravo u Trbeškoj ulici. Međutim, na naše pitanje kada će vodovodna mreža biti rekonstruisana, a kvar rešen – iz Vodovoda nisu odgovorili od objavljivanja ovog teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare