Aleksandar Anđelković Foto: Kreni promeni

Predstavnik pokreta "Kreni-Promeni" Aleksandar Anđelković rekao je danas da voda mora biti proglašena neotuđivim resursom u državnom vlasništvu.

On je naveo i da „ni jedan, ni najmanji gest“, koji može da ugroziti buduće vodosnabdevanje se ne može tolerisati, pa, kako je kazao, „ni rudarenje, izgradnja metroa …“, preneo je taj pokret.

Anđelković, docent na Šumarskom fakultetu, je kazao i da „Srbija spada u red zemalja na evropskom kontinentu koje su siromašne autohtonim vodama“.

Kazao je i da „ekstremno sušne godine pokazuju da i reke poput Ibra, Moravice, Ribnice i druge mogu ostati bez vode“.

„Kada se u vodotoku jave male vode koje su ispod biološkog minimuma, gotovo sav živi svet trpi ili potpuno izumire“, rekao je Anđelković, odbornik Kreni-Promeni u Skupštini grada Beograda.

Smatra da je „potrebno uraditi ozbiljnu rekalkulaciju postojećih projekata i zaustaviti kako je naveo, štetnu izgradnju malih hidroelektrana revirzibilnog tipa.

Pema njegovim rečima, treba smanjiti potrošnju voda na neadekvatan način, i smisliti način za akumuliranje – tamo gde neće biti poremećeni ekološki uslovi reka izgradnjom akumulacija.

Rekao je i da treba raditi konstantno na prevenciji, te da je najznačajniji njen deo pošumljavanje slivova.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare