Vlasti Srbije treba da sprovedu brzu, temeljnu i transparentnu istragu o nedavnom fizičkom napadu na novinara Vuka Cvijića, da pozovu nadležne na odgovornost i osiguraju bezbednost novinara, saopštio je u sredu Komitet za zaštitu novinara.

Vuk Cvijić, reporter nedeljnika Radar, oko 13 časova prolazio je pored kafića. 29. maja u prestonici, Beogradu, kada je izdavač Milan Lađević počeo da uzvikuje uvrede i psovke, pitajući ga, prema rečima novinara, kako se usudio da napiše članak koji ga povezuje sa Slobodanom Malešićem.

Komitet navodi da je Malešić bivši načelnik policije u Novom Sadu, i trenutno mu se sudi za organizovani kriminal, dok je Lađević suvlasnik medijske kompanije koja izdaje provladin list Telegraf.

Cvijić je ispričao da je pokušao da se odmakne od njih kada je Lađević ustao, prišao mu i udario ga u desnu stranu brade, od čega je Cvijić pao na trotoar i razbio ekran telefona. U bolnici je zbirnut i dali su mu lekove.

PROČITAJTE JOŠ:

Cvijić je za CPJ rekao da se Lađević poziva na članak koji je štampao nedeljnik NIN, u kome je novinar radio 2023. godine, a u kom je novinarka opisala Lađevića kao bliskog Malešićevog saveznika.

Milan Lađević Foto: N1

Lađević je, u izjavi za list Republika, koji je onlajn izdanje Telegrafa, negirao da je napao novinara i tvrdi da je Cvijić taj koji ih je provocirao, vređao, napao, a potom i inscenirao incident. CPJ je poslao pitanja Lađeviću mejlom, ali nije dobio odgovor.

Beogradsko tužilaštvo pokrenulo je istragu i uzelo izjave od Lađevića, Vukovića i Cvijića, ali od srede, prema Cvijićevim rečima, nije davalo nikakve dalje informacije. Na pitanja koju je CPJ poslao e-poštom tužilaštvu nije dobio odgovor.

„Dobro je što su srpske vlasti pokrenule istragu nakon nedavnog napada na novinara Vuka Cvijića. Oni moraju da obezbede da istraga bude brza, temeljna i transparentna, da pozovu nadležne na odgovornost i da obezbede bezbednost novinara“, rekao je Atila Mong, predstavnik CPJ-a za Evropu.

„Nezavisni novinari u Srbiji rade u sve neprijateljskijoj atmosferi, a vlasti moraju da pokažu politiku nulte tolerancije za takve napade“.

PROČITAJTE JOŠ:

Veran Matić, dobitnik Međunarodne nagrade za slobodu štampe CPJ 1993. godine i član Radne grupe Srbije za bezbednost i zaštitu novinara, rekao je za TV N1 da su policija i tužioci dali  prioritet istrazi.

Matić je rekao da je važno da slučaj bude rešen jer u pitanju napad na istraživačkog novinara u sve toksičnijoj klimi u Srbiji, a Lađević je na čelu medijske kuće koja „često neistinama [i] lažima cilja na novinare poput Vuka Cvijića“.

Radar je u saopštenju od 29. maja osudio napad i zatražio od srpskih vlasti da istraže slučaj, dodajući da se nezavisni mediji i srpsko društvo u celini suočavaju sa „opasnom spiralom nasilja — nažalost, podstaknutom od strane vlasti i njima bliskih medija“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs/

Grupe za slobodu medija – Safe Journalists network, Media Freedom Rapid Response partners i Koalicija za slobodu medija osudili su napad u saopštenju od 30. maja kao najnoviji incident u napadima na novinare u Srbiji.

CPJ je dokumentovao kako se nezavisni novinari u Srbiji suočavaju sa sve neprijateljskijom atmosferom 2024. godine sa sve većim brojem fizičkih i onlajn napada zbog retorike pristalica predsednika Aleksandra Vučića, Vladinih zvaničnika i provladinih medija usmerene protiv nezavisnih novinara.

Novinari koji rade za NIN napustili su novine u januaru 2024. i pokrenuli Radar u martu, navodeći potrebu da se zaštiti profesionalni integritet usred kritika da novi vlasnik NIN-a smanjuje uređivačku nezavisnost.

BONUS VIDEO: Održana tribina podrške Vuku Cvijiću, okupljeni poručili: Nećemo odustati od ovog slučaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare