Nova školska godina samo što nije počela, a većina roditelja (kako to obično biva) poslednje nedelje avgusta kreće u nabavku đačkog pribora i ostalih pratećih stvari koje se, tradicionalno, kupuju pred polazak u školu. Ove godine su rančevi, pernice, pa i sveske, značajno poskupeli u odnosu na prošlu godinu, a najveći "udar na džep" definitivno će osetiti roditelji đaka prvaka jer se njima, prema nekom nepisanom pravilu, kupuje duplo skuplji đački materijal. Zato ni ne čudi što za opremanje đaka ode pola prosečne plate, odnosno oko 50.000 dinara.

Dok osnovci i srednjoškolci nevoljno odbrojavaju poslednje dana letnjeg raspusta i pripremaju se za povratak u školske klupe, njihovi roditelji gledaju u novčanike i izdvajaju pozamašnu svotu novca za njihovo opremanje školskim priborom i ostalim potrebnim stvarima poput patika, garderobe, opreme za fizičkog…

Ove godine cene školskog pribora znatno su veće, pa tako više nema sveske od po 15-20 dinara po komadu kao što je ranije bilo, te je za veću količinu svezaka potrebno izdvojiti i više od 2.000 dinara.

Đaci prvaci „najskuplji“

Neko nepisano pravilo glasi da se pred polazak u novu školsku godinu kupuju ranac, pernica, bojice, flomasteri, olovke, korice za udžbenike, blok za crtanje, tempere, vodene boje, četkice, pa čak i ako sve to neće trebati deci baš prve nedelje škole.

PROČITAJTE JOŠ:

Praksa pokazuje da se „u potpunosti“ opremaju đaci prvaci s obzirom da prvi put kreću u školu, te im skeptični roditelji i oni koji nemaju starije školarce i ne znaju šta je prvačićima sve potrebno, kupuju apsolutno sve već prvog dana.

Stoga se većina roditelja vodi onom rečenicom – bolje da ima nego da nema. Pritom, gledaju i na kvalitet proizvoda posebno rančeva, jer su ipak prvaci nejaki, a ranac je pun teških knjiga, zbog čega im i kupuju anatomske. A oni su, podrazumeva se, skuplji.

No, krenimo redom.

Udžbenici

Čini se da je nabavka školskih udžbenika pre deceniju i više bila mnogo lakša jer su se knjige mahom prenosile s generacije na generaciju. Nasleđivale su ih braće i sestre, rođaci i drugovi, dok je danas ta opcija teško izvodljiva jer škole nemaju jednog zajedničkog izdavača kao ranije.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Zbog toga roditelji najviše novca daju na udžbenike koji su ove godine skuplji za 20 odsto.

Prošle godine je roditeljima bilo lakše jer su Grad Beograd i pojedine lokalne samouprave obezbedile besplatne komplete knjiga svim đacima, dok ove godine učenici i osnovnih i srednjih škola u glavnom gradu dobijaju 20.000 dinara za kupovinu knjiga.

Nažalost, knjige su toliko skupe, da ih neće pokriti ni „Šapićevih 20.000 dinara„.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Isplata ovog novca još nije počela, tako da su neki roditelji već kupili knjige (preko škole ili u sopstvenoj režiji) i za njih potrošili su i do 23.000 dinara.

Recimo, komplet knjiga za mlađe osnovce košta do 15.000 dinara, dok je za đake petog i šestog razreda skuplji za nekih 3.000 dinara, a možda i 4.000.

Najskuplje knjige su za učenike sedmog i osmog razreda, o čemu je Nova.rs pisala, a koštaju oko 23.000 dinara, te tako premašuju iznos koji Grad Beograd daje.

Naravno, mnogo jeftinija varijanta je kupovina polovnih udžbenika, pa roditelji biraju one udžbenike koji mogu i ove godine da se koriste, dok kupuju nove samo radne sveske i radne listove.

Školski ranac

Kažu (neopravdano) da deca izvoljevaju, pa traže skupe rančeve sa ilustracijom njihovih glavnih junaka. Međutim, poslednjih godina roditelji su ti koji se odlučuju na kupovinu skupog ranca, jer deca svaki dan nose mnogo više knjiga nego što je to bilo ranije.

Tako ispadne da đačka torba ima i do 30 kilograma, koliko ima i đak prvak (a više njih ima manje od 25 kilograma).

školski ranac za osnovce

Zbog toga roditelji ne žale da daju više novca za anatomski ranac sa sigurnosnim sistemom za podešavanje visine torbe, anatomskim podesivim naramenicama i mnoštvom pregrada koje znatno olakšavaju đacima pakovanje knjiga.

Takav ranac, kako je istaknuto na sajtu prodavnice koja prodaje školski materijal, košta i do 8.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Postoje i oni poput manjeg kofera, sa drškom i točkićima i takav jedan košta oko 10.000 dinara.

Skolski pribor knjizara Kragujevac
Školski pribor Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Uvek postoji i jeftiniji, pa tako u mnogim prodavnicama mogu da se pronađu rančevi po ceni od 2.500. Njih mahom kupuju roditelji za starije školarce, smatrajući da su snažniji, ali i jer ne nose sve udžbenike u školu.

Pernica

Poslednjih godina roditelji se opredeljuju za komplet opremljenu pernicu jer takva bude jeftinija, nego kada kupe praznu, pa onda naknadno uzimaju pakovanja bojica, flomastera, olovaka, zatim gumicu, zarezač, lenjir, makaze…

Cena pune pernice kreće se od 1.500 dinara u zavisnosti od proizvođača, pa do 5.000 dinara. Najskuplje su one koje su najviše napunjene priborom i u njima, pored osnovnog, postoji i raspored časova, nalepnice za sveske i udžbenike, hemijske olovke i tehnička olovka s minama.

Skolski pribor knjizara Kragujevac
Školski pribor Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ako neko ipak želi praznu pernicu, takva se može naći i za 700-800 dinara. Pakovanje bojica je oko 300 dinara, naravno, ima i skupljih, u zavisnosti od proizvođača i broja bojica u pakovanju. Slična cena je i za flomastere, zatim pakovanje olovki i hemijskih olovki.

Gumica i zarezač smatraju se „sitnim detaljima“, mada je sada „u modi“ električni zarezač koji košta oko 600 dinara, pa roditelji mogu da biraju šat žele.

Geometrijski set

Đaci već od prvog razreda nose geometrijski set – trouglove, lenjire, uglomere, šestare… Oni stariji đaci odnosno petaci nose i set za tehničko obrazovanje, pa tako roditelji i za ovaj materijal izdvajaju oko 1.700 dinara.

Komplet za likovno

U set za likovno spada blok (broj 4 ili 5 najčešće), zatim set različitih četkica, pakovanje tempera, vodenih boja i palete za boje. Sve košta oko 2.000 dinara.

Školski pribor Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Prvaci često koriste plastelin, a pakovanje košta oko 300 dinara. Slična cena je i voštanih bojica koje koriste najmlađi đaci.

Set za fizičko

Što se tiče fizičkog, oduvek su učitelji i nastavnici „tražili“ da deca na čas fizičkog imaju druge patike, odnosno čiste, a posebno ukoliko čas imaju u fiskulturnoj sali.

Takve patike mogu da se nađu i do 2.000 dinara. Ima i skupljih, ali se roditelji mahom opredeljuju za one platnene i laganije, dok dečaci nose patike za fudbal. One su skuplje za 500. – 1.000 dinara.

U set za fizičko ubrajaju se i bela majica i crni ili teget šorts ili trenerka i sve zajedno sa vrećicom za fizičko košta oko 2.000 dinara.

Patike 

Svaki đak, bilo da je prvak, bilo da se radi o učeniku osmog razreda, tog prvog dana škole nosi nove patike.

Patike za decu skuplje su za nekih 500-1.000 dinara nego prošle godine, dok je najnovija kolekcija patika ekstremno skupa – ide i do 12.000 dinara.

Skolski pribor knjizara Kragujevac
Školski pribor Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Svaki roditelj kupuje patike za dete u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Ipak, stariji školarci su izbirljivi i zahtevniji  i njima se, nekako, dopusti kupovina skupljih patika jer uglavnom ne kupuju ranac svake godine, nego nose od prethodne.

Što se tiče garderobe, svi školarci se ponove tog prvog dana, pa im roditelji kupuju komplet trenerku, majice i šortseve s obzirom da je letnja garderoba na sniženju do septembra.

Prema tome, ako se u sve nabrojano doda još po neka sitnica (recimo, pametni sat ili se neka stvar plati mnogo više), roditelji za opremanje đaka, posebno prvaka, potroše skoro pola prosečne plate.

Prosečna plata u Srbiji u julu iznosila je oko 100.000 dinara, ali više treba gledati podatak da je minimalna zarada 47.000 dinara koju, prema zvaničnim podacima, prima oko 100.000 radnika.

Šoping „preko“

Inače, neke porodice imaju ustaljenu tradiciju da opremanje đaka školskim potrepštinama obave negde preko.

Tako je naša sagovornica i majka dva školarca Ivana Milutinac (33) iz Koteža prošle godine za njihov polazak u školu izdvojila oko 50.000 dinara za nabavku u Bijeljini, a više o tome pročitajte OVDE. U Srbiji je, pak, samo za jedno dete potrebno isto toliko para.

BONUS VIDEO: U susret početku škole: Udžbenici skuplji nego prošle godine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare