Protest protiv rudarenja litijuma Foto:Vladislav Mitić/Nova.rs

Pokret Kreni-Promeni objavio je da je sinoćnjem protestu u centru Beograda zbog najave iskopavanja litijuma, prisustvovalo više od 119.000 građana.

U objavi na društvenoj mreži Iks su naveli da su do tog podatka došli korišćenjem aplikacije za „računanje mase na javnim događajima“.

„Zahtev protesta je usvajanje zabrane iskopavanja bora i litijuma. Narodna inicijativa od preko 38.000 potpisa predata je Narodnoj skupštini u maju 2022. godine. Nestavljanjem narodne inicijative na glasanje u Skupštini prekršen je Ustav Srbije, budući da je parlament u obavezi da odluči o ovoj inicijativi u roku od šest meseci“, saopštio je pokret Kreni-Promeni.

Dačić: Na protestu je bilo između 25.000 i 27.000 ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je danas da je procena MUP da je na sinoćnjem protestu bilo između 25.000 i 27.000 okupljenih. On je dodao je policija privela 14 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična dela.

„Dovedena su i tri lica zbog prekršaja i dva strana državljanina zbog prisustva na protestu u blizini najvažnijih državnih institucija… biće podnete krivične i prekršajne prijave za sve počinioce tih krivičnih dela“, poručio je Dačić.

Kritikovao je i način na koji je prijavljen skup.

„Skup je prijavljen 30. jula, kao stacionarni, na Terazijama. Onda je 7. avgusta organizator Nebojša Petković, u čije ime je dopunu predao Marko Kovačević, gde se kaže da će u 19 časova biti stacionarni deo skupa, gde će se obratiti i govornici, a u 20 časova šetnja od Terazija kroz Ulicu kneza Miloša do raskrsnice sa Višegradskom. Kada se čulo kakve su im namere, upozoreni su da je to kršenje zakona, što nažalost demonstranti nisu uvažili“, poručio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare