Foto: Shutterstock

Građani oko 60 zemalja, uključujući i Srbiju, već od novembra ove godine moraće da popunjavaju poseban formular, odnosno registraciju putem interneta ili mobilne aplikacije, pred putovanje u Evropsku uniju. Međutim, već od sledeće godine, čeka ih dodatna procedura i traženje dozvole za ulazak u EU, a obrada takvog zahteva može trajati svega nekoliko minuta, ili u nekim slučajevima i znatno duže.

Već 10. novembra na snagu bi trebalo da stupi sistem ulaska i izlaska iz EU, automatizovani IT sistem za registrovanje putnika iz zemalja koje nisu članice EU.

Reč je o sistemu koji je sačinjen iz dva dela. Tako prvi deo, koji je poznatiji kao EES počinje sa radom 10. novembra, a njegova funkcija biće da se oni koji žele u EU prijave za put i to potpuno besplatno.

Foto: Shutterstock

Za prijavu je neophodno da odete na web sajt ili mobilnu aplikaciju i registrujete se uz biometrijske podatke iz putnog dokumenta.

Time će zapravo Evropska unije moći da kontroliše ulazak i izlazak građana na njenoj teritoriji. Ovaj sistem namenjen je svima koji nisu iz Evropske unije, kao i sa Islanda, Linheštajna, Norveške i švajcarske.

Od novembra registracija, a od sledeće godine dozvola za ulazak

Međutim, ovo nije sve.

Već sledeće godine, tačnije od sredine 2025, počinje primena drugog koraka sistema koji je poznat kao EITAS, za koji se plaća taksa od sedam evra. To podrazumeva izdavanje dozvole za putovanja i ne predstavlja samo prijavu za put, već se radi provera putnika.

Zastava Evropske unije, Evropska unija
Foto: Shutterstock

Sistem ETIAS ne prikuplja biometrijske podatke, za razliku od EES-a, a povezan je sa pasošem. Važi tri godine ili do isticanja pasoša, a koštaće sedam evra.

Koliko se čeka na odobrenje zahteva?

Kada putnik apliciria za ulazak u Evropsku uniju od sredine 2025, dozvolu za put može dobti za svega nekoliko minuta, osim ako ne postoji neki problem, što znatno može da produži čitavu proceduru.

Ako će potrajati duže, putnik bi trebalo da dobije obaveštenje u roku od četiri dana. Od putnika se mogu tražiti i dodatne informacije ili dokumentacija, na primer, potvrda o rezervaciji hotela i potvrda o zaposlenju, koje treba dostaviti u roku od 10 dana, u kom slučaju zahtev treba da se obradi u roku od dve nedelje.

Foto: Shutterstock

Putnik može biti pozvan na razgovor u ambasadu zemlje u koju planira da putuje i u tom slučaju zahtev treba da bude obrađen u roku od 30 dana. Zbog toga se putnicima savetuje da popune formular najmanje mesec dana pre kupovine karte ili rezervacije smeštaja.

PROČITAJTE JOŠ

Ako putniku bude odobren ulazak u EU, dobiće obaveštenje putem e-pošte.

ETIAS dozvola važiće tri godine ili do zamene putne isprave kojom se neko prijavio.

Obrazac je vezan za putnu ispravu, što znači da važi samo uz pasoš sa kojim je prijava za ulazak. Novi pasoš znači novu prijavu. Ako je ETIAS plaćen i odobren za putovanje u jednu zemlju, važi i za drugu.

Pasoš Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

ETIAS ovlašćenje ne znači da osoba može boraviti u EU duže od 90 dana u periodu od šest meseci ili raditi u EU.

Putnik će moći da ulazi i izlazi iz EU koliko god puta želi i da putuje na bilo koju destinaciju unutar šengenskog prostora tokom perioda važenja dozvole sve dok poštuje navedeno vremensko ograničenje.

Kako se prijaviti

Kako bi se prijavili, nepohodno je upisati broj kartice, rok važenja, podatke o licu na čije ime je kartica izdata, kao i CVV/CVC trocifreni broj odštampan na poleđini kartice pored potpisa vlasnika. Račun mora imati potreban iznos novca konvertovan u lokalnoj valuti.

Naknadu od sedam evra neće plaćati mlađi od 18 i stariji od 70 godina, supružnici/registrovani partneri i deca državljana EU i zemalja Šengena, kao ni deca supružnika/partnera koji dolaze van EU.

„Grupna” prijava neće biti moguća, odnosno u slučaju porodičnog putovanja svaki član će morati posebno da se prijavi za ETIAS.

ETIAS sistem će biti dostupan na jezicima zemalja članica, uključujući hrvatski, a sistem će prihvatati samo latinična slova. Putnik će moći da pauzira popunjavanje prijave, sačuva promene i nastavi sa unosom podataka u roku od 48 sati.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare